Nyheter

Bygger Stockholms största ishall

I Gubbängen byggs en träningshall för bandy och skridsko. Foto: Susanne Bengtsson

Den är på 12 000 kvadratmeter, 134 meter lång och mäter 21 meter till nock.Efter flera års försening pågår nu grundläggningen av bandy- och skridskohallen på Gubbängens IP.
– Det känns jättespännande att få vara med och bygga Stockholms största ishall, säger Conny Gröndal, platschef hos entreprenören MVB Öst AB.


I Gubbängen i södra Stockholm pågår bygget av Stockholms första träningshall för bandy och skridsko. Själva hallen blir på cirka 12 000 kvadratmeter och är 134 meter lång, 76 meter bred och 21 meter hög. I byggnaden ryms, förutom isbana, även spelarbås och en ståplatsläktare för 2000 personer.

Byggherre är Fastighetskontoret vid Stockholms Stad. MVB Öst upphandlades som totalentreprenör. Kontraktet är värt 135 miljoner kronor. I upphandlingen var det sex entreprenörer som lämnade anbud.

Den 15 juni togs det första spadtaget, och under hösten 2018 inleddes arbetet med att riva den befintliga bandyplanen som låg där hallen nu ska stå.

– Under hösten har omfattande markjobb pågått. Det är ganska dålig mark så vi måste påla mycket, säger Claes Pettersson, arbetschef på MVB Öst.

Det handlar om cirka 300 stålpålar som ska ner i backen innan stommen kan resas till våren. Det blir en stålstomme med plåtsandwichväggar och sadeltak, som levereras av Ruukki.

– Vi var och tittade på en referenshall i Söderhamn som Ruukki också levererat stommen till. Det här är första gången som MVB bygger en sådan här stor ishall, säger Claes Pettersson.

Planerna på en träningshall för bandy och skridsko har funnits länge i Stockholm, men byggstarten har dragit ut på tiden av flera orsaker.

– I januari överklagades upphandlingen av en annan entreprenör vilket gjorde att det blev fyra månaders försening, säger Magnus Karlsson, projektledare på Fastighetskontoret Stockholms stad.

Från början var det tänkt att hallen skulle byggas i Tallkrogen, och den skulle då stått klar till årsskiftet 2016/17. Men läget nära världsarvet Skogskyrkogården kritiserades och prislappen blev för hög i och med att hallen behövde sprängas ner i marken.

– Det ursprungliga förslaget blev för dyrt. Där ingick till exempel större läktare och fasad med träpanel. Det blev nej från politiskt håll, så vi fick banta ner förslaget. Det var också problem med placeringen i Tallkrogen varför vi valde att byta plats, berättar Magnus Karlsson.

I Gubbängen hamnar hallen i nära anslutning till tennishall och konstgräsplan vilket gör detta till ett naturligt sportcentrum. Det är också nära till tunnelbanan.

– Den här platsen känns positiv. Det inte finns någon bebyggelse eller bostäder runt omkring, säger Claes Pettersson.

I anslutning till ishallen byggs omklädningsrum. Under läktaren blir det förrådsutrymmen med bland annat sliprum, förvaringsutrymmen för klubbarna och garage för ismaskinen.

Kylslingorna kommer att läggas i en gruspist, men det blir ett av de sista momenten, när taket är på plats.

– Det är ungefär tio mil slingor som ska ner i marken, berättar Conny Grönlund.

Den nya hallen beräknas vara klar våren 2020. Hallen kommer dock inte att ha is mellan april och september, så först till hösten 2020 tas den i bruk av bandyklubbar och skridskoföreningar.

– Det här projektet har dragit ut på tiden av flera olika anledningar, det var synd att vi tappade fyra månader i början av året. Men det känns i alla fall skönt att hallen är på gång och att Stockholm äntligen får en bandy- och skridskohall. Det är stort tryck på istider, säger Magnus Karlsson.

MVB Öst bygger flera idrottshallar i samarbete med Fastighetskontoret, bland annat den nya idrottshallen på Västberga IP och nya Hjorthagshallen.

– Det känns jättespännande att få vara med och bygga Stockholms största ishall. Jag har byggt mycket, men aldrig en bandyhall, säger Conny Grönlund, som var platschef på bygget av Lyckebyhallen i Vendelsö innan han tog över ansvaret i Gubbängen.

 FAKTA 

  • MVB grundades i Skåne på 1960-talet. Är idag en del av familjeägda Gullringsbo Egendomar och bedriver fastighets-, husbyggnads-, anläggnings- och byggmaskinrörelse.
  • Koncernen består av tio bolag som alla har grundats av entreprenörer och fortsätter att bedrivas med en stark familjebolagskänsla. Byggverksamheten är uppdelad i MVB Öst, MVB Syd och MVB Astor Bygg.
  • Koncernens omsättning uppgår till drygt 3 000 miljoner kronor med ett resultat före avskrivningar, men efter finansiella poster, på ca 350 miljoner kronor per år, och har cirka 500 medarbetare.