Nyheter

Byggföretagare åtalas för ekonomisk brottslighet

Byggföretaget Nibab jobbade åt flera stora byggbolag. Nu är företagsledaren Magnus Lindberg åtalad för ekobrott och riskerar fyra års fängelse. <br></br>— Jag är övertygad om att bli friad, säger han.

26 oktober 2005 häktades Magnus Lindberg. Han är misstänkt för att ha tagit in falska fakturor i bokföringen och betalat ut svarta löner.

— När det gäller Nibab finns övertygande bevis om att svarta löner betalats ut, säger kammaråklagare Peter W Nilsson.

Enligt åklagaren har 13 miljoner kronor i kontanter återförts till Nibab och två miljoner kronor till Marmorrent, som drevs av Magnus Lindberg tillsammans med Kent Pettersson.

Nibab utförde enklare sysslor, mestadels gipsning av innerväggar, som underentreprenör åt bland andra Skanska och Q-gruppen.
— När de inte hade eget folk ringde de till mig och undrade om jag inte kunde fixa fram gubbar, säger Magnus Lindberg.

Oftast ordnade Nibab fram personal. Svart arbetskraft, enligt åklagaren. Ingen som hörts har känt till några underentreprenörer.
— Jag har hyrt in underentreprenörer och gjort alla kontroller av dem som jag kan. Om de sedan betalat skatt och avgifter eller inte kan inte jag svara för.

Totalt är tio personer åtalade i svartjobbshärvan för att tillsammans ha undanhållit 38 miljoner kronor från beskattning.

När rättegången först inleddes drev åklagaren (då Thomas Saltin) linjen att ACC, Logron och Ratrata vara rena bluffbolag utan egentlig verksamhet — ett slags penningtvättare.

Men försvaret plockade fram utredningsmaterial som visade att ”bluffbolagen” faktiskt utfört arbete åt stora beställare som Siemens och Bravida.

Rättegången avbröts och utredningen fick kompletteras. Den återupptogs inte förrän i början av 2008. Bravida vittnade om att de köpt tjänster av de så kallade bluffbolagen.

— Då faller grunden för hela åtalet. Jag har använt samma underentreprenörer som Bravida, säger Magnus Lindberg.

Åklagaren yrkar på fängelse, fyra år för Lindberg och ett år för Pettersson. Dom faller 4 april.
— Vi har hyrt in personal, betalat för det och fått personal. Jag tycker att det framkommit mycket som talar till vår fördel, säger Kent Pettersson.

När Skatteverket fryste tillgångarna i bolagen tog det inte lång tid innan bolagen försattes i konkurs. Och nu har Magnus Lindberg försatts i personlig konkurs sedan han skönstaxerats och krävts på en och en halv miljon kronor av Skatteverket.

Nibab omsatte 20 miljoner kronor och hade 40 anställda. På företagets konto fanns åtta miljoner kronor, varav ungefär två miljoner kronor var innestående vinstmedel.

— Det är helt sjukt att Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten kan gå in och slå sönder ett bolag på så här lösa grunder. Jag är övertygad om att få rätt i tingsrätten och länsrätten. Sen ska vi stämma staten för att få tillbaka pengarna, säger Magnus Lindberg.

Tio personer åtalade i svartjobbshärvan

Enligt åtalet har tre rörelsedrivande bolag; Nibab, Marmorrent och Lirab betalat ut svart lön till sina hantverkare. De tre bolagen har jobbat som underentreprenörer åt större byggbolag.

Försvaret hävdar att de tre företagen hyrt in underentreprenörer när de behövt extra personal.
Inte alls, fakturorna från ACC, Logron och Ratrata är falska och är bara ett sätt att få loss kontanter till de svarta lönerna, menar åklagaren.

Tio personerhar åtalats för att tillsammans ha undanhållit 38 miljoner kronor från beskattning. Dom faller 4 april.