Nyheter

”Byggföretagen står starka <br></br> i finanskrisen”

Det amerikanska stödpaketets fall fick börserna att rasa under måndagen. Men de börsnoterade svenska byggföretagen är starka och klarar krisen, säger analytikern Fredrik Skoglund.

— Byggföretagen har redan påverkats genom att aktiekurserna gått ner. Företagen kräver också en högre marginal för att alls dra igång projekt, säger Fredrik Skoglund, analytiker på Carnegie.

Den ekonomiska nedgången fick ännu en skjuts på måndagen då det amerikanska representanthuset röstade ner räddningsplanen för landets krisdrabbade ekonomi. Ett 700-miljarderdollarspaket som röstades ner med röstsiffrorna 228 mot 205.

Den ekonomiska nedgången har redan påverkat det svenska bostadsbyggandet, där antalet påbörjade bostäder minskat markant i år jämfört med förra året. Men enligt Fredrik Skoglund står de börsnoterade svenska byggföretagen starka även i kristider som dessa.
— De har starka balansräkningar och starkare finansiell ställning nu än de haft vid tidigare lågkonjunktur, säger han.

Även Skanska USA som har störst exponering på den amerikanska marknaden kommer att klara sig bra genom krisen, anser Fredrik Skoglund. Företagets amerikanska gren satsar främst på kommersiella byggprojekt och infrastruktur, inte på bostadsmarknaden. Det miljardbygge av ett kasino som Skanska USA nyligen fått plocka ur sin orderbok hör till ovanligheterna, menar han.

— Skanska är väldigt konservativa och försiktiga med att plocka in projekt i orderböckerna. Risken finns alltid för att sådant här händer. Det kan uppenbarligen hända, men historiskt sett har väldigt få byggprojekt ställts in, säger Fredrik Skoglund.