Nyheter

Bygghandel satsar stort på Vasaloppet

Johan Olander, Jörgen Olsson, byggsäljare, och Martin Stolth, regionsamordnare och marknadsansvarig på karl Hedin i Mora.

De anmälde 90 deltagare till Öppet spår.

Och har 20 lag i Stafettvasan.

Bygghandeln Karl Hedin AB satsar stort på Vasaloppet.

– Men försäljningsmässigt är det här årets sämsta vecka, säger Martin Stolth, marknadsansvarig på Karl Hedin.

2009 öppnade AB Karl Hedin bygghandel i Mora. Idag är den en av företagets 10 anläggningar i Dalarna, och en av de totalt 43 byggvaruhandlarna i landet som familjeföretaget karl Hedin driver.

– Varje anläggning drivs som små lokala enheter, med eget ansvar inom företagets ramar. Karl Hedin har inte något huvudkontor utan alla chefer sitter ute i verksamheten, berättar Martin Stolth, regionsamordnare för anläggningarna runt Siljan och marknadsansvarig i bolaget. 
Karl Hedin vänder sig i första hand till proffsbyggarna, men även till konsumentmarknaden. Men där konkurrerar företaget inte med lågprisvaruhusen utan vänder sig till dem med högre krav och önskemål om rådgivning och personlig service.

– Det är tuff konkurrens. I Mora finns cirka sex byggvaruhandlare på marknaden på 20 000 invånare. 2017 var ett lite tuffare år, men det som gynnade oss är att vi servar Sälenmarknaden där det byggs mycket för fjällturismen. 

I Sälen går också starten för Vasaloppet, en av årets höjdpunkter för Karl Hedin. För de lokala anläggningarna blir skidevenemanget en naturlig aktivitet att samlas kring – både internt och externt.

I år är det sjunde året som Karl Hedin AB erbjuder kunder och anställda att åka Öppet spår under Vasaloppsveckan. 90 stycken har anmält sig vilket gjort att Karl Hedin fått egen startfålla i Sälen.

– Vi kör hela konceptet med gemensam pastauppladdning, skidvallning och sedan bankett. Vasaloppet är en stor grej för våra kunder och anläggningar, särskilt för dem utanför Mora, säger Martin Stolth. 

AB Karl Hedin kommer även att ställa upp med ett 20-tal lag i Stafettvasan på fredagen. Både kunder och anställda ingår i lagen, eftersom Vasaloppet inte bara är ett viktigt kundevent utan även en uppskattad friskvårdsaktivitet för personalen.

Jörgen Olsson och Johan Olander, båda byggsäljare i Mora, ska åka Öppet spår i år som blir deras debut i Vasaloppssammanhang.

– Det här blir en rejäl utmaning som jag ser fram emot, säger Jörgen Olsson, som jobbade som snickare innan han började som säljare på Karl Hedin för två år sedan. 

– Är man från Mora så ska man väl ha åkt Vasaloppet. Så det var bara att åka och köpa ett par skidor, säger kollegan Johan Olander som också ska åka för första gången och som tränat ihop med Jörgen.

Båda ser på skidåkningen som friskvård.

– Jag har jobbat med kroppen hela livet, men sedan jag blev säljare har jag suttit till mig lite. Att röra på sig är ju en förutsättning för att må bra, säger Jörgen Olsson. 

Martin Stolth är mer rutinerad i Vasaloppssammanhang än sina kollegor. Han gick skidgymnasiet i Mora och har kommit som bäst på 127:e plats i Vasaloppet.

Hinner ni jobba också?

– Faktum är att vasaloppsveckan, som sammanfaller med sportlovsveckan, är den sämsta försäljningsveckan på hela året för oss. Då är byggarna lediga. De som inte är på sportlov eller åkker Vasaloppet är engagerade som funktionärer eller hjälper till i barnens föreningar och skolor. Alla som kan jobbar med Vasaloppet den här veckan, säger Martin Stolth. Men vår satsning har vi igen senare.  

FAKTA

  • AB Karl Hedin är en familjeägd trähandelskoncern med ca 1000 anställda.
  • Karl Hedin & Co startades i början på 1900 talet. Basen för verksamheten var då timmerhandel och sågverk.
  • Kontoret låg i Västanfors på den plats där administrationen för AB Karl Hedin bygghandel har sin bas idag.
  • Har en omsättning är på knappt 4 miljarder kronor.
  • Råvara från skogarna i Bergslagen försågas och förädlas lokalt till framförallt byggprodukter och specialemballage.
  • Byggprodukter säljs i huvudsak på svenska marknaden via den egna bygghandelskedjan.
  •  Källa: Karl Hedin

FAKTA VASALOPPET:

HISTORIK: Vasaloppets historia började redan år 1520. År 1521 är Gustav Vasa på flykt undan den danske kungen. Han stannar upp i Sälen och återvänder till Mora för att leda upproret mot ockupationsmakten. Gustav blir så småningom kung och fyra hundra år senare kör de första skidåkarna samma sträcka till hans minne. Vasaloppet är idag världens äldsta och största långlopp på skidor. 

TÄVLINGEN: Vasaloppet är världens äldsta och största skidlopp. Första tävlingen arrangerades 1922. Det 90 km långa Vasaloppsspåret ringlar igenom kommunerna Malung-Sälen, Älvdalen och Mora.

VASALOPPETS VINTERVECKA 2018

Fre 23 feb: Kortvasan 30 km.

Lör 24 feb: Tjejvasan 30 km.

Sön 25 feb: Ungdomsvasan 9 och 19 km.

Sön 25 feb: Öppet Spår söndag 90 km.

Mån 26 februari: Öppet Spår måndag 90 km.

Tis 27 februari: Halvvasan, 45 km

Fre 2 mars: Stafettvasan, 9–24 km. Stafett för femmannalag.

Fre 2 mars: Nattvasan, 90 km fri stil.

Lör: 3 mars: Blåbärsloppet, 9 km, öppet för alla

Sön 4 mar: Vasaloppet, 90 km.

DELTAGARE: Till Vasaloppet 2018 är 15 800 åkare anmälda (fullt). 2400 lag är anmälda till Stafettvasan vilket innebär 12 000 personer. Öppet spår lockar totalt också cirka 12 000 åkare.

Källa: vasaloppet.se