Byggjätte köper skånsk koncern

Byggjätte köper skånsk koncern
Den österrikiska byggjätten Strabag tar ännu ett steg på den svenska marknaden. Nu köper bolaget det skånska byggbolaget Nimab.

Byggkoncernen Nimab har sitt säte i Sjöbo och erbjuder nybyggnation, ombyggnation och byggservice i södra Sverige. Nu säljs all verksamhet till Strabag Scandinavia.

Fem bolag omfattas av försäljningen: Nimab Entreprenad, Nimab Support, Nimab Anläggning, Nimab Fastigheter och Linnetorp. Köpet måste godkännas av Konkurrensverket, men Strabag väntas få tillträde till Nimab i juni.

I dagsläget ägs Nimab av dess styrelseordförande Claes Nilsson och vd Rickard Nilsson. Båda två ska ingå i den nya styrelse som Strabag ska tillsätta och Rickard Nilsson ska kvarstå som vd.

Men om några år planerar Claes Nilsson att sluta jobba. Det var bakgrunden till försäljningen, berättar han för Byggvärlden.

— Jag är 67 år och ska pensionera mig. Det var frågan om att hitta något som blir bra för alla våra anställda, säger han.

Cirka 200 anställda omfattas av försäljningen.

I höstas skrev Byggvärlden om Strabags ambitioner att bredda sin verksamhet i Skandinavien från anläggning till projektutveckling och husbyggnad. Då sa Strabag Scandinavias dåvarande vd Mats O Paulsson att breddningen till exempel kunde göras genom förvärv av bolag.

— Vi har gjort en affär med ett bolag vi tycker är väldigt starkt, en stor spelare i Europa. De har ingen byggverksamhet i Sverige, men ska utveckla det från Nimab, säger Claes Nilsson.

Hur har köpet tagits emot av de anställda?

— Ganska positivt. De tycker att vi har gjort ett bra val. Vi har inte slukats av en stor spelare i Sverige, utan får utveckla vårt sätt att jobba, säger Claes Nilsson.

År 2009 rankades Nimab Entreprenad som Sveriges 37:e största byggbolag av Sveriges Byggindustrier. Då hade bolaget en omsättning på 440 miljoner kronor i entreprenadverksamhet.

Strabag ser Nimab som ett perfekt komplement till sin verksamhet i Skandinavien.

— Hittills har vi varit aktiva i Sverige främst inom infrastruktur, men med Nimab får vi expertkunskaper inom byggverksamhet och vi kan dra nytta av Nimab i vår projektutveckling, säger Diana Neumüller-Klein, Strabagkoncernens presstalesman.

Strabags ser den svenska byggmarknaden som mycket lovande. Koncernens mål är att bli det fjärde största byggbolaget i Sverige.

— Köpet i sig är inte så stort, men det visar vår strategi att hålla utkik efter möjliga objekt att förvärva, säger Diana Neumüller-Klein.

Relaterade artiklar

Vinstvarning från NCC
”Utvecklas man inte, så avvecklas man”
Krigets påverkan är både direkt och indirekt
NCC köper danskt entreprenadföretaget