Byggjätten: <br></br> ”Vi ändrar inte strategi”

Byggjätten: 
<br></br> ”Vi ändrar inte strategi”
Laval-domen påverkar inte Bilfinger Bergers krav på sina underentreprenörer. <br></br> — EG-domstolen har bara utfärdat en rekommendation, säger Anders Ivansson på Bilfinger Berger.

Jobb i Sverige åt den tyska byggjätten kräver även i fortsättningen avtal med det svenska facket eller medlemskap i en arbetsgivarorganisation. Det säger ekonomichefen på det skandinaviska kontoret i Göteborg, Anders Ivansson.
— Utslaget i EG-domstolen var tydligt. Men vi avvaktar Arbetsdomstolens dom innan vi tar ställning till om vi ska ändra vår strategi, säger han.

Bilfinger Berger har sedan början av 2000-talet, i en vikande tysk marknad, satsat stort på Skandinavien. Och Sverige är fortsatt intressant, även om domstol och lagstiftare hittar andra sätt att tillåta fackliga stridsåtgärder än de regler som EG-domstolen underkände i december 2007.
— Vi har aldrig haft några bekymmer med den svenska modellen, säger Anders Ivansson.

I Sverige har Bilfinger Berger specialiserat sig på stora anläggningsprojekt. Svinesundsbron och en etapp av Götatunneln i Göteborg är exempel på det. Just nu är Bilfinger Berger igång med en bro på Botniabanan, en entreprenad på Norra Länken i Stockholm och man ingår dessutom i Malmö Citytunnel Group som bygger en stor del av Malmös järnvägstunnel.

Totalt har företaget ett 50-tal egna anställda i Skandinavien. Större delen av byggjobben utförs av underentreprenörer som har egna anställda.

Relaterade artiklar

Hög efterfrågan på arbetskraft inom bygg
”Stänger vi dörrarna får byggsverige stora problem”
Fyra av tio byggföretagare vill anställa fler nästa år
Ökad flexibilitet för företagen i nya arbetsrättsförslaget