Nyheter

”Byggsektorn snyltar på andra branscher”

Fredrik von Platen. Foto: Susanne Bengtsson.

Maten har blivit billigare, bilindustrin har hållit nere kostnaderna genom en lyckosam industrialisering, men nyproduktionsindex för bostäder skjuter i höjden.

– Vi har utvecklat ett miljonärsprogram i Sverige, säger arkitekt Fredrik von Platen.

Att bostadsmarknaden gått i baklås konstaterade arkitekt Fredrik von Platen redan i Byggvärlden i somras. Responsen blev enorm när han stack ut hakan och kritiserade den egna branschen, och han satte ”all-time-high” på tidningens sajt med rekordmånga läsare.

Nyligen föreläste han på ett seminarium på Kungliga Vetenskapsakademin, IVA, om produktionskostnader för bostadsbyggande. Återigen konstaterade han att byggsektorn misslyckats med att försörja svenska folket med bostäder till ett rimligt pris.

Nyproduktionskostnadsindex för bostäder har ökat mer än något annat index. Fredrik von Platen konstaterar att maten blivit billigare sedan 1990, och bilindustrin har lyckats hålla nere produktionskostnaderna tack vare en lyckad industrialisering. ”En Volvo kostar inte 690 000 kronor som den skulle ha gjort om den följde samma prisutveckling som bostäder.”

Han menar att byggsektorn snyltar på andra branscher nu när boendekostnaden äter upp 45 procent av våra inkomster.

– Boendet tränger undan andra behov som exempelvis tandläkarbesök, klädinköp och nöjen.

Fredrik von Platen har funderat över vad som gått snett. Han har flera förklaringar till varför bostäderna blivit så dyra. Brister i det industriella tänkandet – och byggandet – och att varje nytt hus är en prototyp anger han som avgörande orsaker till den ineffektiva byggprocessen

– Vi kan inte börja på nytt varje gång och vi måste bli bättre på erfarenhetsåterföring.

Att man tänker för mycket i projekt och för lite i processer och att den internationella konkurrensen är för liten nämner han också. Dessutom menar han att byggarbetsplatserna är för dåligt organiserade och att mycket av arbetstiden på byggena används till fel saker, som att leta efter material eller invänta ”sin tur” i processen.

Allt sammantaget har lett till att vi utvecklat ett ”miljonärsprogram” i Sverige, där vi bygger bostäder för miljonärer istället för till vanligt folk.

Att förändra detta är inte någon enkel uppgift, även om Fredrik von Platen menar att det går att göra mycket.

– Men skulle vi helt plötsligt börja bygga väldigt mycket skulle värdet på de befintliga bostäderna sjunka och bankerna skulle få problem.

Fredrik von Platen poängterar att han pratar i vi-form. Han erkänner att han kritiserar en bransch som han själv tillhör och verkar i. Många aktörer vill gärna hävda att de tillhör byggsektorn, men Fredrik von Platen höjer ett varnande finger.  

– Det finns ”ogräs” också, säger han.

Läs Fredrik von Platens blogginlägg här.