Byggstart för kontorshuset K1 Karlbergs strand

 
  • K1 Karlbergs strand uppförs mellan Essingeleden och Karlbergs slottspark. Illustration: TMRW.

    K1 Karlbergs strand uppförs mellan Essingeleden och Karlbergs slottspark. Illustration: TMRW.

  • Gröna och trivsamma pausutrymmen på taket.

    Gröna och trivsamma pausutrymmen på taket.

  • Restaurang och café i bottenplan kommer att vara öppna för allmänheten.

    Restaurang och café i bottenplan kommer att vara öppna för allmänheten.

  • Fasaden består av ihåliga GRC-element med varierande djup och fungerar som solavskärmning.

    Fasaden består av ihåliga GRC-element med varierande djup och fungerar som solavskärmning.

Föregående
Nästa
 
Nu byggstartar JM kontorsprojektet K1 Karlbergs strand, som till största del ska bli byggföretagets egna huvudkontor när projektet står klart 2024. Byggnaden omfattar drygt 20 000 kvadratmeter och har ritats av Wingårdhs arkitekter. 
– Det här kommer att bli en fantastisk arbetsplats och trevlig entré till Solna, säger Tomas Jonson, projektledare på JM.

– Tomten, som ligger insprängd mellan Karlbergs slottspark och Essingeleden, passar JM perfekt. Nära city och kollektivtrafik i en expansiv del av staden, naturen inpå knuten och sjöutsikt åt två håll. Det är knappt fem minuters promenad till Stadshagens tunnelbanestation på Kungsholmen, säger Tomas Jonson, projektledare på JM.

Han menar att kontorshuset blir en ny entré till Solna.

– Det kommer att bli ett publikt torg i anslutning till entrén och ett bottenplan med service och restaurang samt ett café som blir öppen för allmänheten.

JM har utnyttjat byggrätten väl och med hjälp av Wingårdhs arkitekter skapat ett spännande kontorshus med en grönskande takterrass. Här blir det padelbana med bastu i anslutning, växthus och utrymmen för både vila och umgänge.

– Terrassen kan användas av alla kontorshyresgäster och det kommer att finnas möjligheter till att jobba, träna, fika, luncha eller varför inte tända grillen och ha en sommarfest. JM kommer att ha en paviljong på taket med konferensrum och pentry. Vi ville utnyttja det här utrymmet för att skapa värde för människorna i huset. Grönskan knyter också an till det gröna stråket här intill, säger Tomas Jonson.

Hälsa, träning och välmående i fokus

Han tror att det finns många företag som sätter stort värde på husets profil med hälsa, träning och välmående i fokus, kombinerat med effektiva och flexibla kontorsytor. Huset är designat för att möjliggöra både effektivitet och trivsel, värderingar som länge präglat JMs verksamhet.

Området har fina löparbanor, promenadstigar och cykelstråk samt möjlighet till kajak och bad precis i närheten. Många kommer att cykla hit, så i huset blir det en stor cykelparkering med omklädningsrum och duschar. Här finns också ett stort gym och friskvårdsanläggning.

Gym, restaurang och café kommer driftas av externa operatörer, för att kunna erbjuda en hög servicenivå för de som arbetar i huset.

Byggnaden rymmer drygt 20 000 kvadratmeter och JM hyr cirka 60 procent själva, så det återstår cirka 7 400 kvadratmeter kontor att hyra ut.

– Det blir en viss omställning för oss som idag sitter som ensam hyresgäst i vårt nuvarande kontor, men vi tror att man i framtiden kommer att jobba ännu mer i kluster. Nu bygger vi effektivt och flexibelt, där våningsplanen går att dela av för upp till fyra hyresgäster. Vi bygger med systemväggar som är enkla att flytta.

Två plan under mark blir garage, där minst hälften av platserna kommer att ha laddstolpar, med möjlighet att utöka. Sedan blir det sju plan ovan mark, varav fem är kontorsplan.

Certifieras enligt LEED Platinum

Kontorshuset kommer att certifieras enligt LEED Platinum och LEED-tänket var med tidigt i designprocessen.

– Fasaden består av GRC-element som bildar ett rutmönster runt fönstren med varierande djup. Elementen är ihåliga med en tjocklek på 29 millimeter, så de väger betydligt mindre än vad ett solitt betongblock skulle göra. Dessutom fungerar fasaden som solavskärmning. Vi får in dagsljus i byggnaden men minimerar solvärmelasterna, säger Tomas Jonson.

Lokalerna kommer att ha behovsstyrd ventilation som känner av både koldioxid och värme.

– På så vis får vi både energieffektiva installationssystem och en riktigt bra inomhusmiljö.

Fläktrum har placerats i husets kärna för att få in så många parkeringsplatser som möjligt i källaren. En ljusgård är förlagd mitt i huset för att släppa in ljuset och skapa trevliga pausytor. Kontorsarbetsplatserna är placerade runt fönstren i huset, som får sjöutsikt åt två väderstreck.

– Det kommer att ställas ännu högre krav på flexibla och attraktiva kontor i framtiden. Det här blir en produkt som är anpassad efter framtidens krav, avslutar Tomas Jonson.


Jenny Fors

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 




Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!