Nyheter

Byggstart för största bostadskvarteret i massivträ

Folkhem byggstartar det första trähuset i Hagastaden i sommar. Bild: Veidekke

Cederhusen i Stockholm är satt att bli Sveriges största bostadskvarter i massivträ. Nu har byggaktören Folkhem, som delägs av Veidekke Eiendom, tagit beslut om byggstart för det första av de fyra husen i kvarteret.  

Ambitionen är att påbörja byggnationen av det första huset i kvarteret, med tio våningar byggda i massivträ, under sommaren då grundläggningen är helt klar. 

De två bostadskvarteren som projektet innehåller totalt, byggs nära den nya tunnelbaneuppgången i Hagastaden och kommer att bestå av totalt fyra bostadshus som inrymmer 234 lägenheter.

Husen i kvarteren blir 10-13 våningar höga och de byggs ovanpå tunnlarna för E4/E20. Lägenheterna som byggs har en boyta om 25-202 kvm som fördelas på 1-8 rum och kök, med varierande planlösningar i de olika husen. Bostäderna uppförs som den slutliga etappen av Hagastadens västra område, vilket innebär att det mesta av närområdet kommer vara på plats vid inflyttning.

Cederhusen blir Stockholms första innerstadskvarter i trä, men också ett av de största trähusprojekten i världen i innerstadsmiljö, enligt Veidekke.

– Det är naturligtvis en oerhört viktig milstolpe för projektet att vi nu tagit beslut om byggstart och det innebär att vi äntligen kommer igång på riktigt. Det är ett unikt projekt i såväl nationellt som internationellt perspektiv och det är något som vi verkligen har märkt av i det stora intresset från marknaden. Vi ser fram emot att känna doften av trä spridas över Hagastaden när trästommen i tio våningar är rest, säger Anna Ervast Öberg, ansvarig för projektutveckling Cederhusen, i ett pressmeddelande.

De första lägenheterna i projektet beräknas vara färdiga för inflyttning i början av 2022.

– Vi har sålt över förväntan. Det som köparna framförallt fastnat för är arkitekturen, läget och klimatprofilen. Att vi bygger i trä betyder mycket, säger Anna Ervast Öberg.

Arkitekter är General Architecture.

2013 färdigställde Folkhem det åtta våningar höga Kvarteret Strandparken som blev Stockholms första höghus i trä där både stomme och fasad består av trä.