Nyheter

Byggvärldens bildspecial: Nordbygg

NORDBYGG. Festligt, folkligt, fullsatt. Årets Nordbyggmässa är över. Men då är det hög tid för en återblick! <br></br> Missade du mässan? Var du där men hann inte med allt? Följ med Byggvärlden tillbaka till byggbranschens samlingspunkt!

Plåtslageriernas Riksförbundvar på plats med en monter och representerades bland andra av utbildningsansvarige Per Sjöblom och för dagen nytillträdda vd:n Gitte Leger.

Är det här ett bra sätt att tillträda på vd-posten?
— Det är ett fantastiskt bra sätt. Jag får en liten stund med kolleger och chansen att bygga nätverk och se allt det fina som görs. Här finns både branschfolk, medlemsföretag och leverantörer, säger Gitte Leger.

Är det roligt att gå på mässa?
— Jätteroligt. Det är så många intryck och många saker man kan bli inspirerad av. Det är ett bra sätt att visa upp sig och knyta kontakter. Men man måste ta en paus emellanåt, det kan bli för många intryck.

.

.

.

.

Från stora scenen delade Lennart Lif, marknadschef på Monier, ut företagets pris till den bästa takläggaren. Priset gick till det lettiska företaget Decem.

Monier, som tidigare hette Lafarge, tillverkar och importerar takmaterial. Lennart Lif var imponerad av Nordbyggmässan.
— Den är enormt stor och bra, säger han.

Är det roligt att gå på mässa?
— Det är en del av jobbet. Jag har varit runt på mässor över hela Europa. Nu står det inte överst på listan, men det har gjort.

Mats Björs, vd på Betongvaruindustrin, var engagerad på två olika ställen under mässans första dag, dels Kafé Betong, dels Byggmaterial- industriernas monter.

— Mässan verkar bli större och större och överträffar sig själv både vad gäller fullbelagda utställningsytor och programmet runtomkring, säger han.

Är det roligt att gå på mässa?
— Ja, men jag har ingen lust att gå här för många timmar. Två-tre timmar räcker för mig. Jag är inte intresserad av produkter, men det är ett himla bra ställe att träffa folk.

Produktchef Lennart Engströmvar på plats från Luvata, som tillverkar och förädlar koppar, bland annat till tak och fasader. I deras monter visades olika exempel på kopparytor.

Vad tycker du om årets mässa?
— Jag vet inte så mycket än, jag har stått här hela dagen. Men det har varit rätt bra med folk tidigare i dag, nu börjar det tunnas ut lite. Onsdag och torsdag brukar vara de bästa dagarna.

Är det roligt att gå på mässa?
— Ja, det är arbetsamt men bra. Det är rätt så krävande, det gäller att prioritera. Men man får mycket sociala kontakter.

Åke W Nilsson, ägare och grundare till IB Metall, fanns vid företagets utställningsplats trots ett ihärdigt ryggskott. IB Metall tillverkar aluminiumplåt för taktäckning.

— Starten av Nordbygg har varit bra. I dag har det varit väldigt mycket fackfolk, arkitekter och konstruktörer, som vi framför allt vill nå.

Är det roligt att gå på mässa?
— Ja, jag tycker det. Du når branschen och de intressanta målgrupperna.

Text och porträttfoto: Linda Nohrstedt
[email protected]

De mer våghalsiga fick bevisa sig genom att klättra på glasvägg i Glasbranschföreningens monter. Här är det Anna Svensson(till vänster) som utmanar Terese Karlssoni ett rejs till toppen.

Vann det inofficiella glasklättrings-VM som arrangerades under Nordbygg gjorde Peter Eliasson, IVT Industrier.

— Maskiner, jag älskar maskiner. Jag är på Nordbygg för att få lite tips på nya lösningar, och titta på nya maskiner förstås, säger Bjarne Andersson från MTC Magnetics och ler brett.

Cramos demoleringsmaskin rattade han med den äran när det var dags att test-flytta på däck. Robotens huvudsakliga uppgift är vanligen att demolera betong, berättar Jan Heldringpå Cramo. Han fanns på plats för att övervaka robothanteringen och förevisa allehanda maskiner för mässbesökarna.

Veronica Janssonfrån Gåsta Entreprenad passade på att prova en ny sorts hjälm som tagits fram av Peltor. En särskild UV-indikator, en färgknapp på toppen av hjälmen, varnar bäraren när solen gjort plasthjälmen för skör.

— Det här väcker nog en hel del medvetenhet hos dem som bär den, säger Veronica Jansson.
Hon tror få har koll på när hjälmarna egentligen blir ohållbara av UV-ljuset de utsätts för på byggarbetsplatserna.

Conny Witansi vitt studerar till byggnadsarbetare i Finland. På Nordbygg fick han och studiekamraten Kim Åkerbäcken förevisning av Södras träreglar av Einar Lundmark.

Gnistregn och visning av maskiner var populärt under byggmässan. Produktspecialisten Ronnie Carlssonfick snabbt en liten publik när han demonstrerade 3M Slipteknologis produkter.

— Ja, skär man och kör demonstrationer som låter och syns kommer det folk direkt, säger han och skrattar.

Det blev, som sig bör, rejäla applåder och en och annan segertår när Degeberga skola kammade hem förstapriset i Future City, tävlingen för framtidens byggare. I det segrande laget återfanns Simon Petersson, Ida Olsson, Sandra Peterssonoch Per-Victor Persson.

Jessica Löfström, vd på bemanningsföretaget Expandera Mera, har startat en fond, StoppaSvartjobb,som samlar in och delar ut pengar till metodutveckling och forskning för att gynna målet om en vit byggbransch. Byggare och kunder kan köpa StoppaSvartjobbs symbol, det svarta armbandet, för att visa att de stödjer arbetet mot svartjobb.

Andrzej Chudy, polsk byggnadsarbetare i Sverige, var tvungen att jobba svart innan han anställdes av Expandera. Läs mer om Andrzejs och Jessicas kamp för lika lön till utländska byggnadsarbetare i Sverige, i Byggvärldens artikel Avtal ger byggjobbare från Polen lägre lön

Mikael Blom(till höger) ägnade en stund åt att beundra Scandfilterns orange ögongodis.
— Men jag vet inte om jag skulle ha någon nytta av den. Det är nog mer ett skrytobjekt, säger han.
Själv pluggar han till kyltekniker på Lernia i Uppsala och är på plats för att få koll på branschens företag och verktyg.

Bilen, en Lamborghini Superleggera, har lockat mycket folk intygar divisionschefen Bo Lindvert.
— Filter som vi jobbar med är ju inte så häftigt att visa i en monter. Men den här bilen är inte bara läcker, den är en riktigt bra draghjälp, säger han.

Årets byggare kommer från Trelleborg: Greger Ragnarssonfrån Inmont Support. Det avslöjades under Nordbyggmässans tredje dag. I konkurrens med ett trettiotal kandidater knep Greger Ragnarsson tidningen Byggarens pris till Årets byggare.

— Det känns väldigt roligt, säger Greger Ragnarsson, som hade med sonen Antonsom support när priset delades ut.
Prisutdelare var tidningens chefredaktör Lars Cyrus.

Elever från Rodens yrkesgymnasium besökte Jobbhyllanför att prata jobb med Skanskas personal under Nordbyggs första dag. Från vänster Fredrik Ullatti, Skanska, därefter gymnasisterna Fredrik Hermansson, Christian Jansson, Magnus Ekström och Adam Törnroos. Längst till höger Fredrik Johansson, Skanska.

Lindab tog tillfället i akt att trolla extra mycket besökare till sin monter på Nordbygg. Förutom trollkarlen lockade även dansare publik till området kring montern.

Text och foto: