Nyheter

Dämpade bostadspriser i storstäderna

Priserna för bostadsrätter och villor sjunker. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik.

Samtidigt visar SEB:s boprisindikator att hushållen tror att bostadspriserna kommer att falla. 31 procent av 1 007 intervjuade i opinionsundersökningen såg pessimistiskt på prisutvecklingen.
– Det bidrar till att bostadsspekulanter inte anser sig behöva slå till lika snabbt eller ge sig in så aktivt i budgivningarna som tidigare. Att det blivit trögare att sälja bekräftas av att ovanligt många objekt ligger ute till försäljning just nu, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Enligt Mäklarstatistiks uppgifter om prisutvecklingen på landets bostadsrätter och villor kommer priserna att dämpas framöver. Bostadsrättspriserna har stigit med 8 procent under det senaste året. Men de senaste tre månaderna har priserna sjunkit, framför allt i storstadsregionerna.

Tendenserna för villor visar stillastående priser under den närmaste framtiden. Till skillnad mot den senaste tolvmånadersperioden då villapriserna ökat med 10 procent i riket och 14 procent i Storstockholm. I både Storgöteborg och Stormalmö väntas däremot de genomsnittliga priserna för villor fortsätta stiga.

Statistiken bygger på försäljningen av 16 567 bostadsrätter och 14 503 villor.