Nyheter

De har Sveriges nöjdaste kunder – igen

Flera personer på en scen, de jublar och sträcker upp armarna.
Besqab får utmärkelsen Sveriges nöjdaste kunder i branschmätningen för 2023. Dessutom får Besqabs projekt Verkstaden i Nacka strand utmärkelsen Sveriges Bästa projekt och Magasinet i Nacka Strand blir Topp10 i branschen. Foto: Anna Sjöström

Prognoscentret presenterar 2023 års NKI-mätning och det står klart att Besqab tar hem utmärkelsen Sveriges nöjdaste kunder för tredje året i rad. Dessutom utses deras projekt Nacka Strand Verkstaden till årets bästa projekt.
Smålandsvillan vinner i kategorin för styckebyggda småhus.

Prognoscentrets NKI-mätning för 2023 visar att det totala branschindexet landar på 72, vilket är en nedgång med två enheter jämfört med 2022. Rekordåren 2020 och 2021, då värdet var var pandemiboostat, låg det på 76.

Ellinor Lindström, vd på Prognoscentret, presenterade NKI-mätningen för 2023.

– Den negativa utvecklingen har tyvärr fortsatt under 2023 men samtidigt ska sägas att bostadsköparna trots detta är klart nöjda med sin bostadsutvecklare. I år ser vi att prisvärdhet har försämrats vilket inte är förvånande med tanke på lägre bostadspriser men det ska också sägas att även pålitligheten och bostadskvaliteten backar något. Sammantaget ger detta en inte lika hög kundnöjdhet som de senaste åren, säger Ellinor Lindström, vd på Prognoscentret.   

Tre i rad för Besqab

Besqab vinner i klassen för projektbyggda bostäder med ett NKI-värde på 81. Det är tredje året i rad som Besqab står högst upp på prispallen. Besqabs höga kundnöjdhet ligger kvar oförändrad från året innan.

– Att få ta emot utmärkelsen Sveriges nöjdaste kunder gör oss enormt glada och stolta! Med den utmanande marknad som vi haft under hela 2023 så är det extra viktigt att ha fantastiska och engagerade medarbetare. Detta ser vi resultatet av idag, inte minst i Nacka strand, säger Carola Lavén, vd på Besqab.

Besqab har nöjdast kunder 2023, enligt Prognoscentrets NKI-mätning för 2023. Foto: Anna Sjöström

– Att våra kunder uppskattar det vi gör är det finaste kvitto vi kan få. Det ger oss energi att jobba vidare och bli ännu bättre. Så ett varmt och innerligt tack till alla våra kunder! säger Anna Slåtteby, chef för Försäljning och Kunderbjudande.

På andra plats finns Derome med ett NKI-värde på 79 och bronsplatsen på prispallen kniper JM med ett NKI-värde på 78.

Vinner även bästa projekt

Besqab står också bakom det bostadsprojekt som under 2023 uppnått den högst kundnöjdheten.

Projektet heter Nacka Strand Verkstaden och kunderna är så nöjda att NKI-värdet landar på höga 88.

Småhusleverantören med nöjdast kunder 2023

Småhusleverantören Smålandsvillan vinner kategorin för styckebyggda småhus med ett NKI-värde på 76.
– Efter att ha varit på topp tre förra året känns det helt fantastiskt att vi nu är nummer ett. Att brinna för att få kunden att känna förväntan och glädje över att få flytta in i sitt drömboende och samtidigt vara lyhörd och åtgärda uppkomna fel snabbt är en ledstjärna för mig och mina kollegor – något som jag är övertygad är en av flera viktiga komponenter som kunderna uppskattar, säger Jimmy Bäckstrand, operativ chef Myresjöhus och Smålandsvillan.

Malin Odéen,NKI-ansvarig produktchef på Smålandsvillan, och Jimmy Bäckstrand, operativ chef Myresjöhus och Smålandsvillan, tar emot priset.

Ett NKI-värde mellan 65 och 75 innebär medelgod kundnöjdhet och SmålandsVillan avslutade 2023 med ett Nöjd Kund-Index på 76. Men SmålandsVillans kunder har varit nöjdare än genomsnittet i branschen i flera års tid. Det är, enligt Jimmy Bäckstrand, resultatet av ett målmedvetet arbete där allt i från säljare och arkitekter till projektledare och kund- och entreprenadsupport jobbar tillsammans för att köparen ska vara i fokus.

Andraplatsen intas i år av Eksjöhus på NKI 73. Tredjeplatsen delas mellan Bra Hus och Svenska Husgruppen, båda med ett NKI-värde på 72.

Alla vinnare 2023:

Nöjdast kunder – Bostadsutvecklare
(NKI-värde inom parentes)
1. Besqab (81)
2. Derome (79)
3. JM (78)

Nöjdast kunder – Småhusleverantörer
1. Smålandsvillan (76)
2. Eksjöhus (73)
3. Bra Hus (72)
3. Svenska Husgruppen (72)

Bästa bostadsprojekt
Besqabs Nacka Strand Verkstaden (88)