De riskerar hundratals miljoner i böter

De riskerar hundratals miljoner i böter
Norska Konkurransetilsynet anser att NCC ska böta cirka 200 miljoner kronor för kartellverksamhet. NCC medger vissa omständigheter men anser att avgiften är för hög.

Konkurransetilsynet har utrett beskrivna kartellverksamheter inom två områden i Norge: Trondheim- samt Møre- och Romsdalområdet. Redan i februari 2010 slog myndigheten till mot NCC och Veidekke. Material beslagtogs och efteråt har en före detta medarbetare på Veidekke gått ut i media och berättat om hur byggjättarna ska ha delat upp asfaltsmarknaden mellan sig. Veidekke har å sin sida meddelat att medarbetaren agerat på egen hand .

Det olovliga samarbetet ska ha pågått mellan 2005-2008.

Under måndagen meddelade Konkurransetilsynet att man anser att NCC ska böta cirka 200 miljoner kronor för brott mot konkurrenslagen. Veidekke riskerade en rekordbot på över 300 miljoner kronor men eftersom de från början hjälpt myndigheten med information och bidragit till att utredningen gått framåt får de böterna avskrivna, trots att de överträtt reglerna.

I ett pressmeddelande skriver Konkurransetilsynet att de två företagen i en tät dialog har fördelat stora offentliga kontrakt mellan sig.

— Vi ser allvarligt på det omfattande samarbetet. Veidekke och NCC har delat marknaden för statliga asfaltskontrakt i mellersta Norge mellan sig. Detsamma har de gjort med kontrakt för Trondheims kommun. Dessutom har de utväxlat konkurrenskänslig information i samband med ett anbud i Møre og Romsdal 2006, säger Christine Meyer, direktör på Konkurransetilsynet i pressmeddelandet.

NCC medger ett antal omständigheter, men anser att beloppet är alldeles för högt.

— Det är förfärligt det som hänt, men det är en tidigare medarbetare i Trondheimsområdet som har agerat i strid mot våra gällande regler. Han har i förhör medgett att han agerat själv och vetat att han brutit mot reglerna, säger Göran Landgren, affärsområdeschef på NCC Roads.

Vad gör ni nu?

— Nu ska vi gå igenom myndighetens utredning och svara på den inom sex veckor. Vi ska också meddela våra kunder och medarbetare om detta och påminna om våra regler kring olovligt samarbete, säger Göran Landgren.

Efter att NCC skickat in sina svar ska myndigheten ta slutlig ställning i frågan, som sedan kan prövas rättsligt.

Relaterade artiklar

Tecknar kontrakt på bygget av ny sporthall i Arvidsjaur
”En splittrad bild i utmanande tider”
Lyra godkänd – men kommunen hävdar byggfel
Bygget av nya kulturhuset i full gång