De snickrar åt Ernst

 
  • Theo Klyvare och Johan Lagerberg har jobbat med Ernst Kirchsteiger i Sommar med Ernst. Foto: Hans Lundgren

    Theo Klyvare och Johan Lagerberg har jobbat med Ernst Kirchsteiger i Sommar med Ernst. Foto: Hans Lundgren

  • Theo Theo Klyvare och Ernst Kirchsteiger. Foto: TV4

    Theo Theo Klyvare och Ernst Kirchsteiger. Foto: TV4

Föregående
Nästa
 
Även hantverkare kan bli tv-kändisar – framför allt om de får jobba med Ernst Kirchsteiger. Johan Lagerberg och Theo Klyvare har tillbringat flera somrar med Ernst, utan att ännu sett ett helt program.
Och kändisskapet är de inte helt roade av.


Den här dagen arbetar Johan Lagerberg och Theo Klyvare långt ifrån TV-kamerornas sken.
Vi träffas i ett av 50-talshusen nära Kärrtorps centrum, söder om Stockholm. Köksrenovering pågår. En vanlig arbetsvardag för de båda snickarna.

Det är annat under de tolv intensiva veckor när ”Sommar med Ernst” spelas in. Programmet firar tio år i år. Johan
Lagerberg kom med 2015, Theo Klyvare året efter.

För Johans del började det med att dåvarande TV-snickarna Pirre och Mackan tackade nej till en fortsättning med Ernst. Det behövdes nya hantverkare.
– Mackan är bekant med en barndomsvän till mig, som såg på Facebook att de sökte nya snickare. Min kompis anmälde mig, men jag garvade bara bort det hela, berättar Johan.

Han tänkte inte mer på saken, förrän producenten ringde upp och ordnade en provfilmning när Johan byggde ihop en IKEA-garderob för en kund på Östermalm. 

– Sedan var det en intervju, ytterligare en provfilmning när jag byggde en möbel i min verkstad för en utställning och en lunch med Ernst. Sedan var jobbet mitt och det blev en sommar med Ernst.

Det finns numera gott om tv-program där snickare och hantverkare blir kändisar och får mycket tid i rutan. Det var inte därför Johan Lagerberg nappade på jobbet. Han hade inte ens sett programmet innan han fick ”giget”.

– Jag ser bara serier och filmer på tv. Men jag kände att är det något program man ska vara med i, som är genuint, så är det Sommar med Ernst. Jag tyckte att det var ett roligt projekt, det är inte så att jag ville bli en tv-profil till varje pris. Det är nästan jobbigt när folk känner igen mig.

Johans kollega, Theo Klyvare, kom med i programmet året efter, på ett liknande bananskal.

– Jag hade varit lärling hos Johan under ett år och sökte som byggassistent, för att fortsätta jobba med honom, tanken var inte att jag skulle synas framför kameran. Men Magnus, den andre snickaren, kunde inte fortsätta andra året och TV4 tyckte idén med en lärling och en mäster var kul, så de frågade om jag ville vara med. Jag hade bara sett snuttar av programmet, och visste inte heller så mycket om det. Men efter en intervju kändes det som ett kul projekt att vara med i.

Ingen av dem har ångrat sig.
– Jobbet är extremt varierat. Jag har lärt mig jättemycket, säger Theo.

Och Johan fyller i:
– Vi får gör många olika saker. Ett kreativt jobb där vi träffar mycket roligt folk och yrkesgrupper, som man inte gör annars, som kakelugnsmontörer och skorstensfejare. Det är en väldig bredd i byggandet.

I bygget av sommarhuset på plats är bara Johan, Theo och en assistent/praktikant inblandade. Enstaka hantverkare kommer in och gör vissa specialistjobb. Många sponsorer är med och stöder delar av projektet. Johan fungerar som samordnare. Och så är det Ernst förstås.

– Han spånar idéer hela tiden. Det finns ingen hejd på honom. Det mesta vi gör är på en rak beställning från Ernst. Han finns med i alla moment och vi har en bra kommunikation, säger Johan.

Ernst tar till sig deras förslag. Han tycker till om det estetiska, medan Johan och Theo står för det mer praktiska, det kan de bättre.

– Innan säsongen börjar vet vi i stora drag vad som ska göras. Sedan kan det ske detaljförändringar på plats. Ernst kommer med en tanke och vi kan säga att såhär går inte att göra, men kanske på ett annat sätt för att få det som du vill, förklarar Theo.

Och hur är Ernst då i verkligheten, utanför rutan? Kan han verkligen vara lika trevlig som han framställs i programmet?
– Han är bättre och goare. Extremt sympatisk, och lätt att jobba med, säger Johan och Theo med en mun.

Johan tillägger:
– Jag har aldrig skrattat så mycket som under inspelningarna. Det är ett jättekul team. Vi har kul på arbetsplatsen.

Att arbeta i TV var knepigt i början. Det var inte lätt att vara naturlig när Ernst, två fotografer, en ljudtekniker och producenten tittar och lyssnar på en när jobbet görs.  Samtidigt ska man vara sig själv och helst likadan tre gånger till, eftersom vissa arbetsmoment tas om med olika bildvinklar.

– TV är inte den värld vi är vana vid. Där är Ernst ett superproffs. Helt naturlig och avslappnad. Han gör knappt några omtagningar. Där är inte vi riktigt än, säger Theo.

De måste hela tiden tänka efter hur olika arbetsmoment ska fungera i bild när de blir filmade. Allt ska dokumenteras av kameran. Produktionsbolaget vill ha med så mycket som möjligt, även om inte allt kommer med i det färdiga programmet. Efterhand har de lärt sig vad som är bildmässigt och funkar i TV.

– Det är inte så sexigt att se oss stå och måla en dörr. Roligare när vi fräser några detaljer på lister eller liknande.

Ibland går det snett. När Johan svor för kraftigt blev det flera omtagningar. Till slut kunde ”Rackarns, vad fint” accepteras. 
– Ni skulle bara veta vad ni missar. Det finns många roliga omtagningar och klipp på när det inte funkat….

Att arbeta på det sätt de gör i tv är en lyx, tycker de. Omväxlande och annorlunda, jämfört med att kånka på en fyra meter bänkskiva tre trappor utan hiss till köket i Kärrtorp.

– Vi bygger utifrån Ernsts idéer. Han kommer på annorlunda saker, som vi får klura på. Allt är genuint, inget fusk, inga kulisser. Många kanske tror det, eftersom det är TV. Men jag skulle aldrig hoppa på ett projekt om jag inte känner att det vi gjort ska funka även efter att kamerorna har slocknat. 

Produktionen pågår alltså under tolv veckor, från mars till juli. Under den tiden är det de enda de sysslar med. Det finns inte mycket energi till annat. De lever som i en bubbla. Efteråt känns det som ett tomt hål.

Någon större effekt av att vara känd från TV har de inte märkt. Jobben har inte blivit fler av det eventuella kändisskapet. 

– Nej, vi är nog lite för blyga också, tar inte för oss. Det är snarare så att gamla kunder frågar om jag har tid, de tror att jag är uppbokad. Men det rullar på. Jag känner inte att jag behöver ha mer jobb. Ingen av oss är någon riktig linslus. Jag köpte en bil nyligen och då sade försäljaren efter tio minuter att hon visste vem jag var. Annars är det bara några enstaka som känner till oss. Vi syns lite i TV – men vi är inga stjärnor, säger Johan.

Han har fortfarande inte sett programmet.
– Det är lite jobbigt att kolla på sig själv. Jag gillar inte att höra min egen röst heller.

Johan och Theo rekommenderar andra hantverkare att nappa på något tv-projekt om de får chansen.

– Det är kul, men man måste känna sig trygg med att bygga på det här sättet. Jag har jobbat med konstnärer tidigare, genom att jag bygger utställningar på konsthallen Färgfabriken. Det underlättar. Det är inte alltid spikraka väggar. Det krävs speciallösningar ibland. Man måste vara kreativ.

Både Johan och Theo har egna aktiebolag, men gör mycket jobb tillsammans -  som köket i Kärrtorp. Johan har en bakgrund som snickare på Skanska. Satte glaspartier i ett halvår. En bra utbildning för att lära sig grunderna, han fick nöta på saker. Theo kom in i yrket en annan väg, efter att han börjat en utbildning till ekonom.

– Hantverkare är ett helt fantastiskt yrke. Man får bygga saker man kan ta på, skapar och ser konkreta resultat av arbetet. Det är tillfredsställande, jämfört med att skriva femhundra mejl om dagen, säger Theo.

Om det blir en sommar med Ernst för dem även nästa år är inte klart. Frågan brukar komma upp i början av året.
– Vi får se hur jag känner då. Det är ett roligt projekt. Men jag har inte bestämt mig ännu, jag får se om jag får frågan, säger Johan.
Detsamma säger Theo.

– Det har varit superroligt hittills. Men varje år är det en ny förhandling, jag tar ställning om jag får ett nytt erbjudande.

Med dryga miljonen i tittarsiffror lär det inte vara tal om att lägga ner programmet i alla fall.

 
Hans Lundgren

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!