Nyheter

Deras förslag förnyar citykvarter

Så här ser det vinnande förslaget ut. Skiss: AMF Fastigheter

AMF Fastigheter och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) har presenterat det vinnande förslaget i det parallella uppdraget för ett av stadens mest centrala kvarter. Förslaget öppnar upp kvarteret mot Regeringsgatan och är signerat de danska arkitekterna Lundgaard & Tranberg.

Den nya byggnaden är en del av ett större projekt mitt inne i Stockholm – Urban Escape Stockholm. Ett projekt som bland annat vill öka Stockholms konkurrens- och attraktionskraft.

AMF Fastigheter och Stockholms stad har genomfört parallella arkitektuppdrag med fyra arkitektkontor för fastigheten Trollhättan 30 i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan. Det vinnande förslaget som kommer att utvecklas vidare är signerat det danska arkitektkontoret Lundgaard & Tranberg.

Förslaget öppnar upp kvarteret mot Regeringsgatan och skapar ett aktivt citystråk med mer liv i city. Passager genom byggnaden skapar nya samband inom hela kvarteret och kopplar Regeringsgatan till Sergels torg och Brunkebergstorg.

Utsikten från byggnaden kommer att ge nya vyer över Stockholm och det finns också planer för publik verksamhet i området och på taket. Förslaget kan även komma att inrymma upp till 30 hyresrätter i en egen byggnad mot Regeringsgatan.

– Det är ett spännande förslag på en plats som alla Stockholmare har en relation till. Jag tycker personligen att det är väldigt roligt att vi nu ser att stora fastighetsägare vågar ta ut svängarna lite i Stockholms offentliga rum. Nu fortsätter processen med omvandlingen av kvarteren runt Gallerian. Det är ett intressant arbete med många olika aspekter som ska vägas in, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S), i ett pressmeddelande.

– Det här är ett nyskapande förslag med uppbruten, inbjudande och spännande fasad mot Regeringsgatan. Vår ambition är att vitalisera kvarteret och ett större syfte är att utveckla och stärka Stockholm. För att behålla stadens internationella attraktionskraft behöver vi skapa fler platser som främjar innovation, tillväxt och samarbeten, säger Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.

En viktig del i projektet Urban Escape Stockholm är att öka stadens konkurrenskraft som attraktiv och levande plats. Utöver den nya fastigheten Trollhättan 30 rymmer kvarteret bland annat Stockholms första innovationshus Epicenter och två unika hotellkoncept.

AMF och Stockholms stad arbetar nu tillsammans med Lundgaard & Tranberg vidare med detaljplan, program och projektering. I denna process kommer förslagets kvaliteter att utvecklas vidare och säkras för ett genomförande.

– Vår vision för Trollhättan 30 är att fläta samman och stärka stadens befintliga puls med en ny dynamisk rumslig värld, där man arbetar, handlar och bor i nära kontakt med dem omgivande staden. Vi vill skapa en arkitektur som för vår och AMF Fastigheters gemensamma idé om den generösa staden vidare. En stad där byggnader samspelar med omgivningarna och ger något tillbaka till människorna, säger Lene Tranberg, arkitekt och grundare av Lundgaard & Tranberg.