Nyheter

Deras första kontrakt i Kiruna – bostäder i nya centrum

Kvarter 1 i den nya stadskärnan. Bild: Arkitekthuset Monarken

Att det byggs nya bostäder i Kiruna hör inte till vanligheterna. 
Därför var det extra speciellt när spaden sattes i marken för Kvarter 1 i Kirunas nya stadskärna.
– Det är lite andra byggen än vad vi är vana vid. Normalt är det mest industribygge här och det är roligt att för en gångs skull få bygga bostäder här, säger Anders Similä, arbetschef vid Nåiden Bygg.

Kvarter 1 ligger precis bredvid nya stadshuset.
Kvarteret ska innehålla bostäder, restauranger, kaféer och kontor. Totalt blir det 62 lägenheter och drygt 3 600 kvadratmeter lokaler. Det blir de första bostäderna i nya stadskärnan.

Byggherre är Kirunabostäder AB, och senast de byggde nytt var för 2015, då byggde de småhus i hyresrättsform.
Nåiden Bygg AB är totalentreprenör. Avtalet tecknades under våren och den totala kostnaden för projektet beräknas uppgå till 345 miljoner kronor.

Under sommaren påbörjades grundläggningen med två, tre man på bygget och efter semestern har de växlat upp.
Nu jobbar de med den platsgjutna stommen, ett arbete som pågår under cirka ett år. Hösten 2020 är det planerat för inflyttning.
– Nu känns det som om det börjar hända saker i nya stadskärnan. Allting tar tid, och ska ta tid, men nu är vi igång och nya stadshuset står på plats så nu kan alla se med egna ögon att stadsomvandlingen pågår, säger Anders Similä, arbetschef vid Nåiden Bygg.

Utmaningar med att bygga i Kiruna är främst två, enligt Anders Similä: att hitta rätt personal och den långa och kalla vintern.

– Vi räknar med att cirka hälften av alla på bygget kommer att vara våra egna och resen inhyrd personal. Vi använder oss av bemanningsföretag, och kommer att ha personal från flera olika länder på bygget. Jag tror att det är svårt för alla som bygger i Kiruna att klara det med egen bemanning, det finns helt enkelt inte tillräckligt med resurser här.

Under vintern gäller det att inte tappa fart i bygget.
– Det här är ett riktigt kallhål. Förra vintern var det temperaturer ner till -39 och ett par meter snö. Då går det inte att gjuta eller köra kranar, skrattar han.
Han fortsätter:
– Det är inte gubbarna som stoppar ett bygge, utan tekniken. Men vi vet ju hur det är och får de med det i beräkningen.

Det är Nåidens första kontrakt i Kiruna.
Nåiden, med huvudkontor i Luleå, har nu öppnat kontor i Kiruna. En faktor som lockade Anders Similä, tidigare Peab-anställd, att börja jobba för Nåiden.
– Det var spännande att få vara med från början. Jag var den första som anställdes i Kiruna, så jag fick vara med och starta upp allting, säger han.

Att vara med och bygga nya stadskärnan är i sig också speciellt, menar han.
– Det är lite andra byggen än vad vi är vana vid. Normalt är det mest industribygge här och det är roligt att för en gångs skull få bygga bostäder här. Jag vet inte när det senast byggdes nya bostäder i Kiruna.

Nåiden har flera kontrakt i samhällsomvandlingen i Gällivare/Malmberget, bland annat ett skolbygge, men ännu inga fler i Kiruna.
– Vi hoppas så klart på fler jobb här nu när vi har etablerat oss i Kiruna. Vi har räknat på en del, men det är inget som är klart.

Planen är att nya stadskärnan ska vara klar till julhandeln 2022, i alla fall ska butikerna ha kunnat flytta in i lokalerna då, även om alla bostäder och övrigt inte är klart.

Fakta: Markanvisningar i nya stadskärnan

Den 22 april 2014 antog kommunfullmäktige en utvecklingsplan för nya Kiruna.
I september-december samma år genomfördes en markanvisningsprocess.
Tolv företag anmälde intresse för att få bygga i den nya stadskärnan. 
En extern bedömningsgrupp lämnade förslag till tilldelningsbeslut och kommunfullmäktige beslutade den 23 februari 2015 i enlighet med förslaget.

Kvarter 1 – Kirunabostäder AB. Bostäder och lokaler.
Kvarter 2 – K2A Jeff AB. Bostäder, butiker, lägenhetshotell och förskola.
Kvarter 3 – HSB. Bostäder, kontor och bibliotek.
Kvarter 4 – LKAB. Hotell och bostäder.
Kvarter 5 – Tirsén & Aili Arkitekter bygger nytt kulturhus/Folkets hus tillsammans med Peab.
Kvarter 6 – PAOY AB
Kvarter 7 – Heimstaden
Kvarter 8 – Kiruna kommuns bostadsbolag Kirunabostäder AB.
Kvarter 9 – LKABKvarter
10 – Skanska  

Källa: Kiruna kommun

Fakta: Kulturbyggnaderna

Det har flyttats totalt sju kulturbyggnader i Kiruna.
De flesta står nu vid foten av Luossavaara: Hjalmar Lundbohmsgården, Ingenjörsvillan, Arbetarbostaden B5 och tre så kallade Bläckhorn. De ska stå kvar där, och i Bläckhornen samt Arbetarbostaden renoveras de 14 lägenheterna som finns i de husen, dessa ska fungera som hyresrätter precis som innan flytten. Ingenjörsvillan byggs om till LKAB:s konferens- och övernattningsbyggnad.
Det är ännu inte bestämt vad exakt som blir i Hjalmar Lundbohmsgården, det har tidigare varit café/konferens och ett litet museum.
Den sjunde byggnaden är Länsmansbostaden, och är den enda byggnaden som flyttats till Kirunas nya centrumkärna.

Källa: LKAB