Nyheter

Deromechef kräver statligt stöd till byggande

Allt fler byggare höjer nu röster om statliga stimulansåtgärder för att rädda bostadsmarknaden undan kollaps. Senast i raden är vd:n på Derome Träteknik i Mjölby som nu varslar tio anställda om uppsägning.

Carl-Tore Bengtsson, vd på Derome, berättar för Östgöta-Correspondenten att de tio uppsagda arbetar inom produktionen. Han vågar inte säga om varslen stannar där, eller om fler av de 30-tal anställda som finns kvar inom företaget riskerar att förlora jobbet.

— Under de 35 år som jag jobbat har jag aldrig varit med om ett så ovisst läge som nu, säger Bengtsson till Corren.

Under onsdagen berättade Staffan Carenholm, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter, att branschorganisationen planerar att rikta ett skarpt uttalande till regeringen. Budskap: staten måste ta ansvar för att bostadsbyggandet inte slår i botten. Kreditrestriktionerna måste lätta och möjligheten att låna till sunda byggprojekt återskapas.

Carl-Tore Bengtsson på Derome är besviken på regeringen och efterlyser stimulansåtgärder för att hindra bostadsmarknaden från att kollapsa. Även han ser svårigheten att låna till bostäder som det största problemet och då främst privatpersoner som inte får banklån.

— Man kan inte säga att det är räntan som är bekymret utan det är att folk inte får låna, säger Carl-Tore Bengtsson till Östgöta-Correspondenten.