Nyheter

”Det är ett lyft för hela staden”

Sveriges galleriatätaste stad räddas av infrastruktursatsningar i den rådande byggkrisen. <br></br> — Västerås som byggstad är kanske inte het men stabil, säger Bo Karlsson, ordförande för Sveriges Byggindustrier i Västerås.

Västerås siktar högt. Till månen faktiskt. Konstnären Mikael Genberg byggde i våras en månstuga på en gräsklädd fejkmåne vid stadens norra infart. Där har den stått som en jordnära mellanstation innan konstnärens planer för en stuga på den riktiga månen förverkligas. Både NCC och Skanska har stöttat projektet och staden har uttryckt sitt gillande.

Men ju högre man siktar desto tyngre blir fallet. Eller åtminstone besvikelsen när berusade ortsbor sätter käppar i hjulen. Efter att huset använts som ett tillhåll för fylleslag, brändes det helt sonika upp i början av november, rapporterar stadens lokaltidning VLT. De enda resterna: ett svart husskelett och tomma alkoholflaskor. Vare sig konstnärens högtflygande ambitioner eller det krassa resultatet är dock särskilt representativt, om man får tro Bo Karlsson.

— Nja, Mikael Genberg är en konstnär som har stort genomslag i vissa kretsar men påverkar nog inte Västerås som byggstad, konstaterar han.

Västerås är en stad som de senaste åren har satsat på flera stora byggprojekt. Bo Karlsson nämner Östra hamnen och Lilludden, nya stadsdelar som byggs vid Mälarens strand, och Kokpunkten, det gamla ångkraftverket som nu ska byggas om till bland annat ett äventyrsbad.

— Sedan är det väl så att bostadsbyggandet har stannat upp jämfört med de senaste årens byggande. Men å andra sidan satsar staden mycket på sin infrastruktur vilket väger upp detta, i alla fall i nuläget, säger Bo Karlsson.

Ett företag som ännu inte har påverkats av någon lågkonjunktur är Mimer, Västerås största allmännyttiga bostadsbolag. I alla fall om man får tro Jan Thedvall, projektledare för ett hyreshus med cirka 50 lägenheter i den nya stadsdelen Östermalm.

— Lite elakt kan man kanske säga att lågkonjunkturen kan vara bra för oss eftersom vi bygger mycket hyresrätter. Det vågar folk satsa på i dåliga tider, säger han, när vi kliver ut på taket till det snart färdigbyggda hyreshuset.

NCC är entreprenör för bygget men runt om hyreshuset bygger HMB bostadsrätter med JM som beställare. Allt som allt kommer den nya stadsdelen, när den är klar om några år, att innehålla cirka 250 lägenheter.

Östermalm är dock inte det största projektet för Mimer. Ungefär en kilometer bort, vid Mälarens strand, ligger Lilludden och Östra hamnen, två före detta hamn- och industriområden som nu förvandlas till lyxiga bostadsområden. Mimer har på Lilludden redan byggt två höghus med ungefär 70 hyreslägenheter och ska precis påbörja bygget av 90 nya hyresrätter.

Jan Thedvall, Byggs det mycket lyxlägenheter i Västerås?
— Jag kan bara svara för vår del. Visst bygger vi lyxigt men vi har planer på förtätningar i ytterstaden också. Det blir nog första gången sedan bostadssubventionerna togs bort.

Och varför så många sjönära bostäder?
— Därför att det är outnyttjad mark i ett så centralt läge. Och bostäderna är ett lyft för hela staden. Även de som inte bor här kan utnyttja området på ett annat sätt.

Är Västerås en het byggstad?
— Nja, det är hett eftersom vi har en bostadsbrist. Problemet för oss är att kunna hålla nere hyrorna.