Nyheter

Det säger bara klick

En ny form av gipsvägg ska göra det lättare och billigare att bygga bostäder för unga. Tekniken påminner om klickgolvens och ger ett snabbt montage.

– Metoden ger en effektivare byggprocess, säger Peter Lindberg, vd på företaget Oneday Wall som fått bidrag från Boverket för att finansiera användandet av klickväggar.

Oneday Wall har utvecklat den traditionella gipsväggen till att omfatta klickskivor som har ett skruvlöst montage och som ger en spackelfri vägg.

Systemet effektiviserar byggandet av mellanväggar i gips. Klickprincipen gör att det går snabbt och smidigt att sätta upp en vägg. Skivorna har en slits som är anpassad till väggregeln och gör att skivor och reglar inte behöver skruvas ihop.

– Det gäller att hitta smarta lösningar när man ska bygga små lägenheter eftersom dessa ofta har en högre kvadratmeterkostnad för produktionen. Syftet med vår produktutveckling är att kunna erbjuda lägre produktionskostnader och därigenom öka intresset att bygga små bostäder till unga, säger Peter Lindberg.

I Karlstad testas nu metoden. Karlstads Bostads AB, KBAB, väljer att använda klickväggar för att förbättra studenternas boendemiljö i ett befintligt studentboende. En montering av väggar som tidigare har tagit en vecka kommer nu att kunna genomföras på en dag.

– Det här innebär en ökad effektivitet för oss samtidigt som våra befintliga hyresgäster störs minimalt, säger Benny Flodin på KBAB.

Regeringen ger ett stöd på totalt 50 miljoner kronor för att främja innovativt byggande av bostäder för unga. Inom detta stöd har Oneday Wall AB beviljats bidrag av Boverket för att finansiera användandet av klickväggar vid fullskaleprojekt av bostäder till unga.

– Det betyder att vi kan erbjuda ett förmånligt pris eftersom vi krediterar bidragsdelen, säger Peter Lindberg.