Nyheter

Det var bättre förr, eller…?

Susanne Bengtsson. Foto: Anette Jansson-Bougt.

Arbetsplatsolyckor, byggprojekt som blir dyrare än planerat och en artikel om rädslan för tillfälliga barackbostäder i ett villaområde.

Nyheter i detta nummer av Byggvärlden?

Nej, i Aftonbladet 1969.

Mina föräldrar har börjat rensa inför en förestående flytt. I en av högarna hittade min pappa en gammal tidning, daterad i oktober 1969. Självklart var det ingen slump att Aftonbladet från det datumet sparats eftersom det råkade vara den dag då jag föddes. Min morfar var en trogen läsare av arbetarblaskan, medan pappas släkt valde Expressen.

Mina föräldrar läser fortfarande kvällstidningar i pappersformat. Tekniken har sprungit ifrån dem, tycker de, och moderniter som surfplattor och appar är inget för dem.

Jag kan hålla med dem om att tekniken förändras i en rasande fart. Men det handlar inte bara om tekniken, utan om större frågor än så. Det känns som om tempot och stressen i samhället har ökat, attityden blivit hårdare och kraven högre. Miljöproblemen ökar, bostäderna och arbetena är för få och konflikterna i världen för många. Vad är det för samhälle vi har skapat?

I många situationer är det lätt att ta till den gamla klyschan ”det var bättre förr”. 

ELLER?

Efter att ha bläddrat i det gulnade numret av Aftonbladet kommer jag – till min stora förvåning – till en annan insikt. Utvecklingen verkar inte alls gå i rasande fart. Faktum är att det inte har hänt mycket alls sedan 60-talet. De nyheter jag läser från oktober 1969 är skrämmande lika de som ältas dygnet runt i dagens mediekanaler.

En av artiklarna i handlar om hur villaägare i Halland protesterar mot att det ska uppföras ett barackområde för byggarbetare i det lilla samhället.  I samband med att en stor massafabrik ska byggas väntas byggherren nämligen kalla in norrländska byggjobbare, något som skrämmer bygden. ”Vi är helt enkelt oroliga för barnens del.  Kommer 300 killar så blir det tveklöst sprit på fritiden. Jag anser att mina barn inte ska behöva dras in i en sådan miljö”, säger en av de intervjuade i artikeln, och betonar samtidigt att han inte har något emot norrlänningar.

Nyheten påminner mig om dagens flyktingdebatt, fast nu är det de ensamkommande flyktingbarnen, och inte de norrländska byggjobbarna, som uppfattas som hot på vissa håll.

Jag läser också om ett spektakulärt byggprojekt, bygget av den nya Lidingöbron, som kommit halvvägs. Bron väntas bli rekorddyr. ”Kampen mot 30 meter tjocka lerlager kostar skattebetalarna stora pengar. Gigantiska pålar på upp till 70 meter måste användas”, skriver tidningen. Byggprojekt som drar iväg ekonomiskt känns också bekant.

Andra nyheter berör arbetsplatsolyckor, ”Dödsstörtade 50 meter i gruva trots sele”, jämställdhet, ”Erlander stoppade kvinnorna” och kriget i mellanöstern ”Israel varnar Syrien – Anfall inte Libanon”.  Det är författaren Herman Lindqvist som är Aftonbladets krigsreporter detta år. Det blir tydligt att kriget i denna del av världen är en följetång som vi tyvärr ännu inte sett slutet på.

Även en mutartikel dyker upp 1969, dock inte från byggbranschen: ”4-barnsmor betalde för att få plats på sjukhus – läkare anmäls”.

De nämnda nyheterna skulle kunna vara hämtade från vilken dagsaktuell tidning som helst. Det är skrämmande att världen inte förändrats (läs förbättrats) mer. Samtidigt, måste jag erkänna, att det känns lite befriande för oss bakåtsträvare att konstatera att det kanske inte var så mycket bättre förr.

Även vad gäller utbudet av kändisar och TV-program så verkar det inte ha hänt så värst mycket på 46 år. Landet runt, Partaj, TV-pucken och Sportnytt är alla bekanta program, som jag följer idag.  Den största skillnaden är väl att det fanns en TV-kanal 1969 – till skillnad mot dagens djungel.

Naket verkar ha gått hem i alla tider. 1969 handlade det om den stora bystrevolutionen, ”Nu kastar flickorna sin behå”. Häromveckan var det Samir och Viktor som slängde byxorna i Melodifestivalen. 

På annonssidorna kryllar det av nöjesannonser. Gjorde svenskarna inget annat än att gå ut och dansa på 60-talet? För oss som gillar pardans kan jag lätt konstatera att det faktiskt måste ha varit bättre förr!

På amatöridrottens tid annonserade företagen efter fotbollsspelare. Sådana här platsannonser ser vi knappast idag:  

”Elinstallatör – Fotbollsspelare. Fotbollsintresserad elfirma i Växjö söker elinstallatör med fotbollsmeriter från Div III eller högre, gärna med tränarerfarenhet”.

Ett konstigt sammanträffande är att Aftonbladet, i just detta nummer från min födelsedag, redovisar sina senaste upplagesiffror från Tidningsstatistik AB. I feta svarta rubriker stoltserar man med att Aftonbladet fortsätter att öka, och det är historiska siffror som visar att man för första gången passerat halvmiljon-strecket.

Nyheten känns väldigt bekant eftersom vi i detta nummer av Byggvärlden publicerar liknande information. Vi kan inte riktigt skryta med men upplaga på en halv miljon, men de färska siffrorna från Tidningsstatistik, TS, visar att även Byggvärlden ökat.

Likvärdiga nyheter alltså – men från helt olika årtionden.

Har inte världen förändrats? Kommer världen någonsin att förändras?

Jämför man med en (väldigt speciell) dag i oktober1969 så känner jag mig inte övertygad.

Susanne Bengtsson

Chefredaktör