"Det var mycket oklarheter"

 
  • Foto: Linda Nohrstedt

    Foto: Linda Nohrstedt

Föregående
Nästa
 
Kontruktören på Cremona fick stå till svars den tredje dagen av rättegången om rasolyckan i Kista. Hon nekar till brott och menar att Ruukki borde ha upptäckt att ritningen bara var en förhandskopia.

Den handläggande konstruktören på Cremona förhördes på fredagen i Solna tingsrätt. Utfrågningen handlade huvudsakligen om en avväxlingsbalk som fått för smalt liv, och därför gett vika.

I förfrågningsunderlaget från Ramböll hade livet angetts med en tjocklek av 25 mm, men hos Cremona blev det 7 mm.

Konstruktören säger att ritningen var odaterad och att Ruukki borde ha reagerat på det. Att den inte var daterad anser hon var en tydlig signal att ritningen inte var slutgiltig.

Hon påpekar även att det var ett stressigt projekt.

— Det var mycket oklarheter kring balken. Jag tror det var frågor om höjdläge och många förslag längs vägen. Det var något med placeringen av pelarna också. Det var lite oklart, sade hon under förhören.

Hon menar att Ruukki borde ha upptäckt att balken blev för smal för att hålla konstruktionen. Enligt henne skulle de ha reagerat på att balken såg oproportionerlig ut.

Nekar till brott

Av de fyra åtalade yrkar åklagaren på hårdast straff för konstruktören på Cremona. Tre av dem åtalas för arbetsmiljöbrott, genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada, men i hennes fall grovt arbetsmiljöbrott. Hon nekar till anklagelserna.

En fjärde person står åtalad för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada alternativt vållande till kroppskada. Han ska ha brustit i kontrollen av trafiksäkerheten, vilket gjorde att en bilist fastnade under rasmassorna.

Dessutom krävs tre företag på företagsbot.

Byggraset vid Kista galleri inträffade den 15 juli 2008. En montör avled och två personer skadades svårt.

Taggar

Arbetsmarknad

 

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!