Nyheter

Digital säkerhetstjänst gav seger

Fr v: Leo Sydow, Johan Brunedal, Viktor Broberg, Samuel Jaeger, Deniss Karavajev.

Med en app och webbplattform blir säkerhetsarbetet på byggarbetsplatsen både enkelt, snabbt, inkluderande – och proaktivt.

För denna nyutvecklade digitala tjänst har BuildSafe tilldelats segern i affärsidétävlingen Wistrand Startup Star.

Under 2014 omkom minst en byggarbetare per månad i Sverige, samtidigt som 4 000 byggarbetare sjukskrevs på grund av arbetsplatsolyckor.

Med denna statistik i ryggen har företaget BuildSafe utvecklat en digital tjänst som ska förbättra säkerheten i byggbranschen. Samtliga aktörer i ett byggprojekt kan enkelt få en överblick av säkerhetsrisker och därmed kunna åtgärda dessa innan olyckan är framme.

– Det känns otroligt roligt att få ta emot det här priset. Juryn förstod verkligen BuildSafes potential att fortsätta bidra till en positiv förändring i byggbranschen och vi uppskattar att de vill stödja den resan, säger Leo Sydow, medgrundare till BuildSafe.

Appen kan enkelt användas för att göra skyddsronder och rapportera observationer, tillbud och olyckor. Protokoll skapas och skickas automatiskt och all information laddas upp på webbplattformen. Det skapar en transparent miljö där alla parter, från skyddsombud till byggherre, får del avviktig information och statistiki realtid.

– Appen används som ett verktyg ute på arbetsplatsen. Det här är ett helt nytt sätt att involvera alla bolag och personer på alla nivåeri projekten, berättar Leo Sydow.

Genom tjänsten flyttas administrationen kring säkerhetsarbetet ut från kontoret.

– Tjänsten ersätter behovet av efterbearbetning då all information och statistik blir synlig direkt, ochseparata arbetsordrarskickas ut till användarna. Snabbheten och tillgängligheten gör att det blir lättare attåtgärda risker direkt, säger Viktor Broberg, vd på BuildSafe.

BuildSafe har utvecklat sin tjänst tillsammans med ett antal branschaktörer och lanserade den i slutet av förra året. Tjänsten har implementerats på både stora och små projekt, bland annat på AMF Fastigheters projekt Urban Escape, med syfte att tjänsten fungerar för hela branschen. I april kommer företaget att visa upp sin produkt på Nordbygg. 

Segern i den femte upplagan av affärsidétävlingen Wistrand Startup Star innebär att BuildSafe får juridisk rådgivning från Wistrand och 50 000 kronor från SEB, samt möjlighet att presentera sitt bidrag förinvesterare och affärsjurister.

Vinnarmotiveringen för BuildSafe löd:

”Årets vinnare har tagit ett litet digitalt steg in i en stor analog bransch. Grundargruppen har en färdig produkt och initiala kundrelationer som imponerar. Utvecklingspotentialen är väldigt stor både vad gäller ökad omfattning av nuvarande tjänst och plattformens användningsområde inom snarlika områden. Förhoppningsvis kommer deras tjänst inte bara skapa ekonomiskt värde utan även skapa säkrare arbetsplatser och därigenom rädda människoliv.”

 

Tidigare vinnare av Wistrand Startup Star:

2016: BuildSafe, säkerhetstjänst för byggbranschen
2015: EdQu, kunskapshöjande verktyg för skolelever
2014: DeoDoc, produkter för intimhygien
2013: Trax, GPS-tracker för barn och husdjur
2012: Dramatify, webbaserat projektledningssystem för tv- och filmindustrin