Nyheter

Dragkamp om de nya byggcheferna

Med gratispennor, karameller och tävlingar tävlar företagarna om studenterna. <br></br> Kampen om de blivande civilingenjörerna är hård på arbetsmarknadsdagen Lava 2008 på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Lava-dagen arrangeras av studenterna och riktar sig till de blivande civilingenjörerna på samhällsbyggnadsprogrammet. I år var intresset bland företagen att delta mycket stort – så stort att arrangörerna tvingades tacka nej till flera stycken.

— Många blev ledsna och besvikna att de inte fick plats. Det här är ett jätteviktigt event för dem, säger Fredrik Lundqvist, projektledare för Lava 2008.

Företagsrepresentanterna står tätt på tre våningsplan i kårhuset. På sina ställen är det märkbart trångt och varmt. Högarna med vinterjackor växer bakom skärmarna med företagsloggor.

Welat Baran Yildirim går på samhällsbyggarprogrammet och är klar till sommaren sånär som på examensjobbet. I dag är han på jakt efter idéer till examensjobbet och kontakter som kan leda till det första jobbet. Skanska tycker han verkar mest intressant i dagsläget.

Att arbetsmarknaden är så ljus för civilingenjörer tycker han känns skönt.
— Det ger en känsla av trygghet. Jag behöver inte känna mig stressad över att det blir svårt att skaffa jobb. Jag kan välja mellan olika jobb och prioritera det som är viktigt för mig, säger han.

Veidekke lockar studenterna med pennor, karameller och choklad.
— Det är klart att konkurrensen är hård om studenterna. Det är jättesvårt att få tag i nyutexaminerade civilingenjörer. Och ännu svårare är det när de har jobbat några år, säger Mårten Othérus som representerar Veidekke Bostad under mässan.

Samhällsbyggnads- <br></br> programmet

2003 slog KTH ihop lantmäteriprogrammet med programmet väg- och vattenbyggnad och skapade det nya samhällsbyggnads- programmet. På programmet utbildas civilingenjörer med nio olika inriktningsmöjligheter.