Nyheter

Drömmen om drömhuset besannas


Design, arkitektur och heminredning är på allas läppar samtidigt som det byggs som aldrig förr. Bara i år färdigställs över 10 000 villor i Sverige av människor som därmed förverkligar något slags dröm.

Men hur många av dessa villor är verkligen drömhus? Hur många av dem kan anses som fantastiska villor även för kommande generationer? Svarar årets nybyggda villor verkligen på de behov som vi har idag och i morgon?

Vi på Kjellgren Kaminsky Architects har analyserat samtliga villor som varit publicerade i tidskriften Arkitektur under det senaste decenniet. Vi har även blickat tillbaka på tio år av vår egen verksamhet och dragit lärdomar från de projekt och processer vi har arbetat med. Utifrån detta underlag har vi kokat ned sex punkter som vi tror är de mest avgörande för att skapa riktigt bra villa-arkitektur.

Dessa punkter utgör det manifest för drömhus som vi presenterar i samband med Nordens största boendemässa; årets Hem och Villa mässa.

1. Bejaka din dröm. Vi bär alla på en dröm och hus blir som vackrast när de får utrycka det individuella och livsbejakande utan jantelagens censur. Det krävs mod för att sticka ut, men vilket hus blir inte vackrare med ett utsiktstorn som svajar i vinden, ett hemligt ombonat atrium eller en prunkande trädgård i vardagsrummet?

2. Säg hej till din granne. Alla hus befinner sig i ett sammanhang. Om du inspireras av det har du mycket större chanser att lyckas med din design. Ett drömhus kan sticka ut eller passa in, sluta sig eller öppna sig, men aldrig förhålla sig neutralt till sin omgivning.

3. Välj material som presenterar sig. Om man med ögonen kan se hur ett hus är konstruerat och vilka material det är byggt av blir det automatiskt vackrare. Det känns det skönare att gå på ett massivt trägolv än på en limmad parkett, och en äkta natursten åldras vackrare än en kakelimitation. En betongfasad är uttrycksfullare om den inte målas, och brända tegelpannor har ett annat liv än infärgade av betong. Naturliga material är ofta även hållbarare eftersom de är återvinningsbara och giftfria.

4. Tänk smart, inte stort. I ett hus som är välplanerat, har rätt tekniska lösningar och en bra planlösning kan du kan bo bättre och med större livskvalité – på med färre kvadratmeter. Smart gör att du får mer för pengarna, medan stort ofta är lika med dyrt. 

5. Anlita expertis från start. Hur kan fler ges möjlighet att bygga sin dröm? Att ta hjälp av en arkitekt är ett klok första steg. Arkitektritat må låta lyxigt, men det behöver inte vara dyrare än ett typhus eller att rita själv. Tvärtom kan ett ett hus som skräddarsytts för dina behov spara dyra kvadratmetrar.

6. Skapa ett innovativt regelverk. Dagens regelverk har sina rötter i ett föråldrat system. För att möjliggöra mer mångfald och skapa bostäder för framtidens människor behöver regelverket förändras i grunden. Då kan vi tillämpa lösningar som förenklar och förstärker människors vardag, lyfter upp innovationer och drömmar men samtidigt tar tillvara på vårt samhälles värderingar och mål. I mindre projekt skulle reglerna kunna öppnas upp för mer okonventionella och flexibla lösningar som både garanterar en hög kvalitet och säkerhet, samtidigt som det släpper fram individualism och bejakar olika sorters boendeformer.

I samband med att vi lanserar detta manifest har vi designat paviljongen Drömmarnas Torg, Hem & Villa-mässans centrala mötesplats. Där visar vi fyra exempel på drömhus där punkterna i vårt manifest dragits till sin spets. I avsaknad av beställare och tomt har vi använt de fyra elementen som utgångspunkt för husen; eld, jord, luft och vatten. 
 
JOAKIM KAMINSKY,

Kjellgren Kaminsky Architecture