Efterlyser fler kvinnliga hantverkare

 
Efterlyser fler kvinnliga hantverkareIsabelle McAllister är känd från bland annat Sommartorpet, Äntligen hemma och Fixa rummet. Foto: Carl Dahlstedt Den svenska byggbranschen är inte bara konservativ och mansdominerad, den kännetecknas även av en hård jargong som gör att såväl män som kvinnor söker sig till andra yrken.
Det menar snickaren, inredaren och programledaren Isabelle McAllister, som vill ändra på attityderna genom att få fler tjejer att intressera sig för hantverkaryrkena.
12 oktober delas Isabellestipendiet ut, vars syfte är att lyfta de få kvinnor som arbetar inom branschen och inspirera fler att söka sig till området. 


För den breda publiken är Isabelle McAllister mest känd för sin medverkan i teveprogram som Sommartorpet, Äntligen hemma och Fixa rummet, men under de senaste 20 åren har hon även drivit eget företag där hon tillsammans med hantverkare byggt butiker, inrett privata hem och byggt utställningar. 

– Jag har stött på en hel del yrkesmän som varit ordentligt trötta på den hårda jargongen som råder på många arbetsplatser, det finns en gammeldags attityd till jobbet som gör att många sliter ut sig på grund av ackordslöner, icke ergonomiskt tänk och pressade tidsscheman.

Nu utlyser hon tillsammans med näringslivet och Rättviseförmedlingen för sjunde gången Isabellestipendiet som är på 20 000 kronor och som riktar sig till de kvinnor som jobbar inom något av byggbranschens olika yrken.

– Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram förebilder som kan få andra tjejer att intressera sig för de här yrkena. För det är ju som så att de flesta tjejer som i dag är hantverkare känt sig motarbetade redan från början. Det kan handla om alltifrån syokonsulenter som avrått dem från olika yrkesutbildningar, bara för att de är tjejer, till dåliga erfarenheter från de första praktikplatserna, säger hon och tillägger att hon är övertygad om att fler kvinnor inom byggbranschen skulle förbättra arbetsklimatet och förändra attityderna. 

I dag förväntas många hantverkare att jobba under betydligt tuffare förhållanden än på andra arbetsplatser, och den som till exempel vägrar övertid får en hel del gliringar om detta. Samma sak gäller om man till exempel kommer med förslag på hur olika arbetsmoment kan förändras och förenklas.

– Det finns till exempel undersökningar som visar på att de flesta hantverkare är missnöjda med sticksågarna eftersom de är för stora och klumpiga, men trots det sker ingen produktutveckling eftersom det finns en gammal föreställning om att proffsmaskiner ska vara just stora och tunga, säger och hon och ger flera exempel på hur även viktiga frågor som kundbemötande och flexibilitet mer eller mindre nonchaleras inom byggbranschen.

Inom många andra yrken är det A och O att föra en dialog med kunden för att hitta bra lösningar, men inom byggbranschen anses det inte alls lika viktigt att sätta kunden i centrum, vilket också många klagomål som finns registrerade hos Allmänna reklamationsnämnden vittnar om.

Isabelle McAllister menar att hela branschen skulle vinna på att de tuffa attityderna förändrades och är övertygad om att det också kommer att ske, men att utvecklingen fortfarande går väldigt långsamt.

– Just därför är det viktigt att vi alla bidrar på olika sätt, och jag hoppas att stipendiet blir en liten del i den processen. Vi behöver verkligen en diskussion om hur vi vill att byggbranschen ska se ut framöver.

Isabelle McAllister konstaterar att under de senaste åren har det varit cirka 500 ansökningar varje år till stipendiet och att uppmärksamheten varit stor.

– Själv tjänar jag inte ett öre på det, men jag ser det som det bra sätt att dels lyfta frågan om mångfald men även sprida kontakter till hantverkare.

I dag är det många kunder som frågar specifikt efter kvinnliga hantverkare, de vill av olika anledningar inte ha män i sitt hem eller så vill de helt enkelt prova något nytt när tidigare kontakter med hantverkare inte funkat. 


Fakta: Isabelle McAllister

Bor: Stockholm

Ålder: 40

Familj: Man och två barn

Intressen: Utförsåkning och resor

Företag: Miss McAllister AB

Anställda: 2

Omsättning: 2,3 miljoner kronor

Säte: Stockholm
Fakta Isabellestipendiet:

Alla kvinnor som är aktiva som hantverkare inom byggsektorn kan söka Isabellestipendiet. Snickare, målare, murare, elektriker, timmerkvinnor, rörmokare, scenografer, plattsättare, plåtslagare och alla andra hantverksyrken inom bygg. Stipendiet riktar sig inte till konsthantverkare.

Stipendiet delas ut i samarbete med Rättviseförmedlingen.

Årets stipendium delas ut den 12 oktober då Hem, villa och bostadsrätts årliga boendemässa drar igång i Stockholm.

I juryn sitter: 
Isabelle McAllister – designer & kreatör. Instiftare av Isabellestipendiet
Brita Zackari – tv-programledare, författare & radiopratare.
Gill Edgar – målarlärling
Julia Ohlström – projektledare Rättviseförmedlingen
Pirre Starrin – snickare & tv-profil
Mackan Nylén – snickare & tv-profil
Therese Marteleur – målare och 2016 års Isabellestipendiat.
Charlotta Gren – chef verksamhetsutveckling, JM Entreprenad


Läs Byggvärlden nr 6
Läs Byggvärlden nr 6!
Klicka här

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!