Nyheter

En bra chef förändrar sig själv

För att klara av att vara chef i dag och i morgon måste man vara beredd att låta bli att vara chef och börja leda i stället. Det vill säga föra ut ansvar och befogenheter till medarbetarna. Chef kan du vara själv! är parollen. Liksom titeln på Klara Adolp

Snart kommer kraschen: tidernas största chefsbrist och den nya generationen vill inte vara chef. När 40-talisterna går i pension kommer det att uppstå ett behov av 200 000 chefer fram till 2014, enligt chefs-organisationen Ledarna, där Klara Adolphson är ledarskapskonsult.

— Om vi ska lyckas fylla tomrummet med duktiga ledare gäller det att vi tänker till nu vad det är för sorts ledare vi vill ha. Det är en av de viktigaste uppgifterna en organisation har i dag.

Klara Adolphson myntar begreppet förändringskompetent i sin bok. Det är det man måste vara för att hantera att tillvaron snurrar allt snabbare. Vad ska en chef göra för att hänga med i svängarna, hitta på nya svängar samt förändra ledarskapet?

— Man börjar med att förändra sig själv, svarar Klara Adolphson.

Okej. Hur gör man?

— Börja i liten skala, gör små saker som att kamma håret åt andra hållet en morgon.

— Ställ dig sedan frågan ”Vad är det jag gör som funkar?” Och gör mer av det, säger hon.

Klara Adolphsons fokus är på det dagliga slitet i spänningsfältet mellan ledningen och medarbetarna. Hon tycker att det underlättar om man är medveten om hur människor reagerar på förändring.

— Majoriteten ropar inte hurra, tio procent sitter med armarna i kors. Men tio procent nickar. Ta tag i dem, de drar med sig mellangruppen, säger hon och varnar för att koncentrera sig på de fientliga.

— Man ska naturligtvis lyssna noga på dessa, ofta erfarna medarbetare, men inte låta dem fylla upp en. Det stjäl jättemycket energi.

Hon talar gärna om förhållningssätt, när hon beskriver hur en chef ska vara.

— Om jag tänker på mig själv som en förändringskompetent ledare och på mina medarbetare som förändringsagenter, har jag mycket större möjligheter att lyckas, än om jag tänker ”Äsch, det går inte med de här medarbetarna”.

Klara Adolphson är inte förtjust i att göra-listor, dem betraktar hon som snuttefiltar som härstammar från det gamla sättet att tänka, där allting kommer i ordning, A, B, C. Nuförtiden kanske C kommer före A och man kommer hem med sin lista utan en enda avbockning.

— Då gäller det inte bli stressad, utan tänka efter vad det är man har uppnått. Fast det blev något annat.