Nyheter

”Ett otroligt tvärstopp”

Bostadsmarknaden har bromsat in kraftigt och varslen i byggbranschen duggar tätt. Nu slår vd:n för Järntorget Bostad larm om att vi bara har sett början på byggkrisen. <br></br> — Det startas inga nya flerbostadshus, det kommer att få enorma k

Martin Arkad menar att i princip inga startbeslut för nya flerbostadshus har tagits eller kommer att tas under det fjärde kvartalet 2008.
— Jag känner inte till något flerbostadsprojekt som har startats sen den 1 oktober. Jag tycker själv att jag har hyfsad koll och vid den här tidpunkten brukar jag känna till ett antal, säger han.

Och det kommer att få enorma konsekvenser för underleverantörerna nästa år, menar han. Hur många som kan slås ut då vill han inte sia om, men Sveriges Byggindustrier tror att 10 000 personer i byggbranschen kan komma att varslas om uppsägning under det närmaste halvåret.

— Hur stor smällen blir beror på när åtgärder kommer. Men ett antal fabriker som tillverkar byggmaterial till flerbostadshus kommer att få skära ner eller läggas i malpåse. Utslagningen kommer att bli enorm, säger Martin Arkad.

En underleverantör som redan har drabbats av nedgången i byggmarknaden är Ahlsell, byggvaruhuset som riktar sig till hantverkare, som varslade 500 personer för ett par veckor sedan. Stålleverantören Lindab har också tvingats varsla 475 personer.

Hos betongvaruindustrin har varslen duggat tätt. 40 personer hos Kynningsrud Prefab, 24 anställda hos Finja Betong och 55 personer hos Abetong har varslats om uppsägning.

Vedum Kök & Bad har varslat 25 av de 260 anställda. Affärsområdet Byggprojekt, som levererar till byggbolag och bostadsbeställare, har justerat sin budget neråt för nästa år.

— Vi har många trogna kunder och det ser rätt okej ut, men alla pratar om en mindre köpvolym. Det startas lite bostäder och säljs inte några bostadsrätter just nu, säger Anna-Karin Edwardson, affärsområdeschef på Vedum Kök & Bad.

Hon bedömer att de har en god beläggning ett halvår fram i tiden.
— Vi ligger sent i byggkedjan. Byggen som börjar projekteras nu levererar vi till nästa höst eller årsskifte, säger hon.

Martin Arkad vill egentligen inte peka ut vilka åtgärder som krävs. Men en ”quick fix” skulle vara att beslutsfattarna ser till att det blir lönsamt att bygga hyresrätter, menar han.

— Då lyfts beslutet om investeringen från privatpersonen, som i dagsläget är mycket tveksam till att köpa bostadsrätter och småhus, till byggföretaget. Bankerna måste givetvis fortfarande vara med och finansiera men om projektet är lönsamt så löser det sig säkert, säger han.

Järntorget Bostad, som bygger och säljer bostäder i Storstockholmsområdet, har sänkt priserna med i snitt 20 procent för att få igång försäljningen. Ett projekt med 19 kedjehus i Enskede, som skulle ha startats i november, har nu skjutits upp till en eventuell start i mars. Under det fjärde kvartalet i år har företaget inte längre några planerade byggstarter.

Nu efterlyser Martin Arkad en diskussion om hur risken i ett bostadsprojekt bör fördelas. I dagsläget uppstår förlamning när varken kund, bank eller byggföretag vill ta den ekonomiska risken. Flera byggare har hamnat i ett moment 22, menar han:

— Vissa banker kräver exempelvis 75 procent förhandsavtal för att ge finansiering samtidigt som de i nästa sekund avråder privatpersonerna från att teckna förhandsavtal eftersom ett lånelöfte inte är giltigt under de 18 månader som bygget tar, säger han.