Nyheter

”Ett utdöende yrke”

Anna Jakobsson, 31 år, är kalkylator på Peab men jobbar just nu som arbetsledare. Kalkylatorer är hett eftertraktade i byggbranschen och sägs till och med vara en utdöende yrkesgrupp.

Vad gör man som kalkylator?
— Du räknar på vad det kostar att bygga ett objekt. Du får ett förfrågningsunderlag från beställaren, sen får du ta kontakt med underleverantörer och eventuellt konstruktören för att räkna fram vad du tror att det kommer att kosta. Sen lämnar du ett anbud till beställaren.

Så när anbudet lämnas är du klar?
— Ja, rena kalkylatorer är oftast med fram till anbud. Får man jobbet går man igenom med platschef och inköpare, men då lämnar man mest över informationen. Det är kanske därför yrket är lite på utdöende, det är roligare att vara med i hela processen.

Är det roligt att vara kalkylator?
— Processen att ta fram anbud är densamma varje gång även om varje objekt är unikt. Men lite enformigt blir det i längden. Jag vill gärna vara med en längre bit. Och om man får ett jobb säger man som kalkylator ”Oj, fick vi jobbet, vad har jag nu glömt att räkna in?”.

Har du någon gång räknat riktigt fel?
— Nej, men om man inte får jobbet har jag undrat varför och vad som skiljde, om jag kanske har lagt mig för högt.

Vad har du för bakgrund?
— Jag är byggingenjör och har läst tre år på högskolan. Jag har tidigare jobbat som arbetsledare inom Peab och jobbar som det just nu också, på ett bygge i Älvdalen. Det behövdes en arbetsledare när jag kom tillbaka från mammaledigheten och min arbetsgivare tyckte att jag skulle hoppa in här.

Har du fått nytt jobb?

Eller har ditt företag anställt en ny chef? Berätta om det i Byggvärlden!

Mejla ossditt namn, uppgifter om ditt nya jobb samt tidigare arbete. Skicka gärna med en digital porträttbild, i jpg-format och minst 700 kb.

Informationen om ditt nya jobb publiceras sedan på Byggvärldens Jobb & Karriärsidor.