Eva Torberger

 

1.       Hur är det att jobba som byggchef? Vad är roligast och vad är svårast?

Jag tycker att det är fantastiskt roligt att vara byggchef. Jag gillar pulsen i byggbranschen, att det händer saker hela tiden. Framför allt så tycker jag att det är roligt att vara byggchef utifrån ledarskapsperspektivet. Det handlar om att få människor att växa genom att känna sig involverade, uppskattade och bli sedda. Alla ska med på tåget. Ledarskapet är också en av utmaningarna. Hur får man till en förändring när något inte fungerar? Jag tycker det är viktigt att man agerar direkt.

2.       Hur ser din arbetsdag ut?

Som distriktschef har jag en strategisk roll, jag jobbar mycket med ledningsarbete, affärer, personalresurser och annat. Min arbetstid består av kontorsarbete och möten med kund, i projekt, med ledningen, och med medarbetare.  Jag försöker också att finnas tillgänglig för mina medarbetare både på kontoret och ute på arbetsplatserna. För att kunna vara närvarande för projekten ser jag till att lägga en del möten ute.

3.       Hur ska en bra ledare vara?

Jag tycker att det är viktigt att man är lyhörd och ser människor. Att skapa involvering och delaktighet hos medarbetarna är viktigt. Att sätta upp tydliga mål och kommunicera ut dem så att alla vet åt vilket håll skutan ska gå är också chefens jobb.  Det handlar om att man måste våga vara chef. Tillgänglighet är viktigt, man ska vara närvarande och ta sig tid.

4.       Hur tror du att byggchefens roll kommer att påverkas i framtiden i takt med att byggbranschen förändras?

Jag tror att byggchefen i framtiden kommer att behöva arbeta ännu mer med de mjuka parametrarna för att få ihop teamet. Trenden går mot att vi anlitar alltmer utländsk arbetskraft och utländska entreprenörer och då blir det än mer viktigt att vi lyckas skapa en teamkänsla och en arbetsmiljö där vi förstår varandra. Mångfaldsfrågan och människors lika värde blir extremt viktig i vår ganska stereotypa bransch.  Jag tror även att mjuka frågor som till exempel värderingar kommer att öka i viktighet mot våra kunder.

Eva TorbergerFoto: Skanska.

FAKTA

Namn: Eva Torberger.                                          

Befattning: Distriktschef på Skanska, region Hus Göteborg.

Ålder: 48 år.

Bor: Brämhult, Borås.

Familj: 2 barn, Viktor och Emil, make Olof.

Intressen: Familj och vänner, läsa, vara ute i naturen, träning och skidor, renovera huset, sy, matlagning

Karriärväg : Arbetsledare på A-betong 1986-1987, studier på KTH 1987-1992, arbetsledare på NCC 1992-1997, platschef på NCC 1997-2002, projektledare SGS Studentbostäder 2002-2008, projektchef, bitr regionchef på Skanska Nya Hem 2008-2012, distriktschef Skanska Hus Göteborg 2012 -

Ledarskapsmotto: Var dig själv!

Sagt om Eva: ”Hennes nya tankar och idéer lyfter personalen och skapar en delaktighet som förr inte fanns på arbetsplatsen.” ”Eva tänker hela tiden nytt. Hon accepterar inte att "så här har vi alltid gjort och då blir det så här”. ”Det är en strid ström av ständig förnyelse kring Eva! ”

 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!