Nyheter

Få vill betala för <br></br> miljövänligare boende

Svensken vill bo miljövänligt – men inte betala extra för det. Och nästan ingen kan tänka sig att flytta för att få ett miljövänligare boende.

Knappt en tredjedel av de tillfrågade i Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometer kan tänka sig att betala mer för att få ett miljövänligare boende.

— Det intressanta är att det väldigt svårt att gå från ord till handling. Vi märker att det finns ett större intresse för att minimera sin egen miljöpåverkan, men att det än så länge drivs av den egna plånboken, säger Niclas Strahner, chef extern kommunikation på Svensk Fastighetsförmedling.

Men trots det tycker han att byggföretagen är helt rätt ute som i allt större utsträckning satsar på att bygga miljövänligare bostäder.
— Jag tror byggbolagen är helt rätt ute. Men det här resultatet indikerar att det måste vara rätt prislapp, det finns en gräns för hur mycket man kan och vill betala för sitt boende.

Niclas Strahner tror miljövänligt boende är en generationsfråga som tids nog kommer att förändra efterfrågan på bostadsmarknaden radikalt.
— I takt med att fler och fler unga ser miljöfrågan som allt viktigare kommer efterfrågan på äldre hus som inte kan förbättras ur miljösynpunkt att minska.

Nästan 90 procent av de 2 567 tillfrågade kan däremot tänka sig att göra mindre insatser för att vara mer miljövänliga, till exempel att byta till lågenergilampor och öka sin återvinning. 82 procent kan tänka sig att byta till miljövänligare uppvärmning hemma.

— Att till exempel byta till miljövänligare uppvärmning är ofta positivt både för miljön och för den egna plånboken. Detta märks inte minst vid försäljningen av bostaden där vi ser att många köpare uppskattar nya miljövänliga uppvärmningssätt, säger Niclas Strahner.