Nyheter

Fabian ska ta Fredells in i framtiden

Fredells byggvaruhus slog försäljningsrekord förra året och expanderar nu till Knivsta. Men vd-rollen har inte alltid varit en dans på rosor för Fabian Fredell. Han tillträdde lagom till finanskrisen och i uppdraget ingick bland annat att bli chef över sina gamla kompisar.

Fabian Fredell gick i nian när han jobbade sin första dag på familjeföretaget Fredells byggvaruhus i Stockholm.

-Jag gjorde praktik på brädgården i Hammarbyhöjden och fyllde på lagret med virke, berättar han.

I dag är han vd och sitter i ett av bolagets mötesrum ovanför byggvaruhuset i Sickla. Medan han pratar snurrar han en snusdosa mellan fingrarna.

-Jag älskar att gå till jobbet, det har jag alltid gjort. Jag gillar utmaningar och jag tycker om att jobba med människor, säger han.

Firman, som grundades av hans farfars far 1903, har drygt 220 anställda och erbjuder helhetslösningar för privatpersoner och företag i Stockholmsområdet. 

I entrén hänger tre målade porträtt av de tidigare företagsledarna. Men att Fabian Fredell skulle ta vid efter dem var ingen självklarhet.

-Efter gymnasiet och lumpen visste jag inte vad jag ville göra – bara att jag inte ville plugga vidare. Jag jobbade ett år på Fredells dotterbolag i Frankrike, mest för att jag ville lära mig franska och sedan när jag kom hem jobbade jag på några andra brädgårdar, bland annat i Göteborg.

Det tyckte han var roligt och 1989 bestämde han sig för att söka sig tillbaka till Stockholm, där han började jobba heltid på Fredells. Under årens lopp har han haft olika arbetsuppgifter på flera avdelningar. 

-När jag började 89 hade jag inget mål om att jag skulle ta över företaget en dag. För mig är det något som har vuxit fram… Men det var nog min fars dröm.

2007 fick Fabian Fredell frågan om han ville ta över vd-posten och han blev både glad och hedrad. Samtidigt kände han pressen.

-Man tar över ett familjeföretag, som då omsatte 630 miljoner, med vetskapen att min far – som jag har stor respekt för – hade lett företaget till sitt bästa år någonsin. Det var tufft.

Förutom pressen att lyckas förändrades relationen med personer i ledningsgruppen.

– Att bli chef över sina gamla kompisar är bland det tuffaste man kan ställas inför, oavsett på vilken nivå det är. Jag var tvungen att bevisa att jag klarade av jobbet.

Han hanterade situationen genom flitiga diskussioner med personerna i ledningen, både i grupp och enskilt, för att tydliggöra hur viktiga han tyckte att de var för företagets framtid.

Men utmaningarna var inte slut där.

Året därpå small finanskrisen ner i knäet på honom. I november 2008 gick varuhusets försäljning ner med 20 procent.

-Vi var tvungna att varsla, men som tur var kunde vi anställa tillbaka alla igen sommaren 2009. Krisen slog inte så hårt mot Stockholm som man först trott.

Och de tillfälligt sjunkande siffrorna har byggleverantören nu tagit igen med råge. 

Förra året blev ett rekordår – med en omsättning på 640 miljoner. Under första kvartalet i år har det gått ännu bättre: Försäljningen har ökat med 24 procent jämfört med föregående år.

I januari expanderade Fredells dessutom genom att öppna ett nytt varuhus i Knivsta.

– Det här är mitt första förvärv och jag tycker att det är jättespännande. Med allt som byggs på norra sidan, vägar, tunnlar och bostäder behövs det ett varuhus där, både logistikmässigt och för miljön.

Fabian Fredell tror att en nyckel till framgång är att ha rätt person på rätt plats. För att få ett kreativt arbetsklimat i exempelvis en ledningsgrupp är det också viktigt att ha personer som tänker olika.

-Att ha högt i tak är något som alla vill ha, men det är inget man får gratis. För att få höjd på diskussionerna måste det finnas olika typer av människor, det finns olika benämningar på det där: Jord, eld, vatten, och luft. Men man ska inte vara för likasinnade i en grupp.

Det är ett misstag som han misstänker är vanligt.

-I en situation där man väljer mellan två jobbkandidater som har samma meriter tror jag att många, utan att tänka på det, väljer den som dialogen flyter på med, och det betyder ofta att man är likasinnad.

Han konstaterar att han inte har så mycket att jämföra med men han tror också att det finns fördelar med att jobba i ett familjeföretag.

-Vi kan ha snabba puckar. Om någon får en idé så kan vi snabbt bestämma oss för att testa den, utan att det behöver gå några långa beslutsvägar. Man kan också bolla idéer på ett annat sätt.

Fabian Fredell ser positivt på framtiden för byggbranschen och för företagets del ligger fokus nu på att fortsätta utveckla det nya varuhuset. 

-Nu ska vi få Knivsta att fungera och hitta synergier. Jag vill få Fredells på kartan även på norra sidan. Mitt mål är att alla i Stockholm ska veta att Fredells finns och vad vi står för. Sedan är det upp till en själv att välja.

 
Fabian Fredell

Ålder: 47
Bor: Bromma
Familj: Femåriga sonen Anton
Oanad talang: Jag är en fantastisk pappa
Senaste bygget: Min son Antons rum
På fritiden: Spelar golf och åker gärna skidor utför

Om jobbet
Tummen upp: Att få ta Fredells in i framtiden
Tummen ner: Svårt att få ihop det privata och arbetslivet

 
Fakta om Fredells:
Fredells Byggvaruhus är ett komplett byggvaruhus som finns i Sickla och Knivsta. De arbetar med helhetslösningar för företag och privatpersoner i Stockholms- och Uppsalaområdet.
Bolaget, som omsätter cirka 640 miljoner och har drygt 220 anställda, ingår i den familjeägda koncernen Stockholms Trävaru AB.