Nyheter

Falska intyg vid Citytunnelbygget

160 polska byggnadsarbetare vid Citytunnelbygget i Malmö påstods vara från Irland eller Storbritannien. På så sätt undveks flera miljoner kronor i sociala avgifter. Nu går ärendet vidare till Skatteverket.

Enligt Skånska dagbladet står irländska och brittiska bemanningsföretag bakom intygsfusket. Företag som under 2006 och 2007 anlitats av entreprenörerna vid bygget av Citytunneln.

— Det har bland annat visat sig att tiotals av de polska arbetarna hade samma postadress i Dublin och när vi ställde frågor visade det sig att de själva inte visste varifrån de var utsända, säger Bengt-Olle Andersson, dåvarande länssamordnare för kontrollfrågor på Försäkringskassan, till tidningen.

Storbritannien och Irland har betydligt lägre sociala avgifter, 10 eller 12 procent av lönesumman, än både Sverige (32 procent) och Polen (20 procent).

De felaktiga uppgifterna upptäcktes vid en granskning som Försäkringskassan Skåne genomfört. I dagsläget finns besked om att 93 blanketter återkallas från Irland, vilket innebär att sociala avgifter ska betalas i Sverige. Myndigheten väntar nu på svar från Storbritannien gällande 74 ärenden.

Försäkringskassan har nu lämnat ärendet vidare till Skatteverket.