Nyheter

Familjebostäder sätter vindsnurra på taket

Innan årets slut hoppas Familjebostäder kunna sätta det första vindkraftverket på ett av sina hus i Göteborg. Faller försöket väl ut kan fler hustak få sällskap av elgenererande vindsnurror.

I går lämnade allmännyttiga hyresvärden Familjebostäder in en bygglovsansökan för en vindsnurra på taket på fastigheten Siriusgatan 98-106 i Gärdsås.

— Vi tycker att det här är spännande och det är inte så många som har prövat att sätta vindsnurror på hus taken ännu, säger Katrin Amgarth, informationsansvarig på Familjebostäder.

Företaget har under de senaste månaderna haft vindmätare uppsatta på ett tjugotal platser i Göteborg för att se var det blåser bäst, och kom fram till huset i Gärdsås som ligger på en höjd.

— Vi hoppas kunna sätta upp vindsnurran så snart som möjligt, förhoppningsvis innan jul, men det beror så klart på när vi får bygglovet godkänt, säger Katrin Amgarth.

Elen som genereras kommer bli fastighetsel som Familjebostäder kan utnyttja i fastigheten på Siriusgatan. Faller försöket väl ut kan det bli aktuellt att sätta upp fler vindsnurror på andra fastigheter, vilket skulle minska hyresbolagets behov att köpa in el.

— Det är ganska nytt för oss, så först ska vi testa att det fungerar bra och att hyresgästerna inte blir störda, säger Katrin Amgarth.

Vindsnurran som ska godkännas är ett vertikalaxlat vindkraftverk med stående vingar och liknar en garnvinda av större modell. Fördelen med stående vingar är att de fångar upp vinden från alla håll. Därmed höjs verkningsgraden och verket kan starta att producera el redan vid 2-3 meter per sekund.