Nyheter

Fängelse för fyra fifflande företagare

Sammanlagt nio företagare stod åtalade för inblandning i en ekobrottshärva. Nu har byggföretagarna från Västerås fått sina straff vid Västmanlands tingsrätt.

Huvudmannen hade en butik där han tog emot pengar i stora belopp från kunder i form av postväxlar. Dessa växlades in på banken men bokfördes aldrig. I stället sålde han kontanter till byggföretagare i Västerås.
Företagarna har kunnat plocka pengar ur sina företag utan att skatta för dem. I gengäld har de betalat en faktura från huvudmannen på kontantbeloppet plus ett påslag på tio procent.

Det har handlat om 40 falska fakturor till ett värde av 4 miljoner kronor. Men huvudmannens förtjänster har varit förhållandevis små. En oenig rätt lät honom slippa fängelse. Han fick villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst.

Av företagarna som köpt kontanter får fyra fängelse i nio månader. Två av har dömts som skyldiga men inte till lika grova brott. De får villkorlig dom med samhällstjänst. Två andra av de åtalade frias. De inblandade byggföretagen är alla relativt stora och väletablerade.