Fasad med transparanta solceller

 
  • Östra fasaden av multihuset i Vallastaden, Linköping. Foto: Johan Lexell

    Östra fasaden av multihuset i Vallastaden, Linköping. Foto: Johan Lexell

  • Fasaden inifrån. Foto: Johan Lexell

    Fasaden inifrån. Foto: Johan Lexell

  • Panelerna utförs med genomfärgat glas. Bild: WSP

    Panelerna utförs med genomfärgat glas. Bild: WSP

Föregående
Nästa
 
Den nya stadsdelen Vallastaden i Linköping präglas av kreativitet och hållbarhet.
Ett exempel på det får man redan när man åker in till stadsdelen, där ligger nämligen multihuset Flustret, som kommer att ha solceller i fasaden och ljusspel som lyser upp byggnaden på natten.


Vid Vallastadens entré ligger byggnaden som kallas Flustret.
Det är ett parkeringshus men här finns också bland annat återvinningsrum, sopsug och bredbandshub.

Glacell har just påbörjat installationen av solceller på fasaden till byggnaden.
– Det är ett viktigt och roligt jobb för oss eftersom solcellerna verkligen hamnar i fokus här. Oftast installeras de ju på taken till byggnaderna, men här är det ett annorlunda tänk, säger Kalle Demeter, projektchef på Glacell.

Arbetet är planerat att pågå till mitten av maj och totalt ska 1 303 ramar monteras. 520 av ramarna installeras med tunnfilmssolceller och monteras i ett mönster.
Panelerna utförs med genomfärgat glas i olika kulörer, men eftersom de också ska gå att se igenom får solcellerna lägre effekt.
– Eftersom solcellerna ska integreras i själva byggnaden krävdes här viss transparens. Det blir som en kombination av solceller och fönster. Jag hoppas på fler liknande projekt framöver och att fler inser att solcellerna kan används som byggnadsmaterial och får funktion både som klimatskal och energikälla.

Några av utmaningarna är att panelerna sitter sicksack och innan Glacell började på Flustret gjorde de en provyta hos smidesfirman för att testa.Fasaderna i öster, söder och väster ska kläs med solceller och energin de alstrar, beräknad till 55 megawattimmar el per år, kommer bland annat att kunna försörja den fasadbelysning som Glacell också installerar.

Det är SolTech Energy som har skapat den innovativa solcellslösningen.
Bakom idén med den speciella fasaden och ljusspelet står ljusdesignern Johan Röklander och solcellsexperten Charlotta Winkler på WSP.
Även AG Arkitekter, som ritat huset, har varit med i utformningen av fasaden.

Genom en kombination av den nyaste tekniken inom solceller och LED-ljus har de skapat en annorlunda lösning som löser uppdragsgivarens problem: en fasadbeklädnad med transparanta solceller.
Under dagen släpper solcellerna in ljus i byggnaden samtidigt som de laddar, och på natten lyser de upp fasaden och den närliggande gatumiljön.

Den LED-bestyckade fasadbelysningen drar mycket mindre el på natten än vad de alstrar under dagen, så i sin helhet genererar konstruktionen ett positivt elnetto.
– Fasaden kommer utöver de rent funktionella värdena, såsom väderskydd, elgenerering, ljusgenomsläpp och upplysning av gatumijön framför byggnaden, även att ha ett stort estetiskt värde, berättar Johan Röklander, WSP Ljusdesign.

Solcellerna kommer vara infärgade så det på dagtid är blå, grön, röd och orangea toner i fasaden.
– Framöver vill vi också koppla på en interaktivitet i fasaden, där de boende i området exempelvis kan styra färg och form på ljuset via en mobilapp, säger Johan Röklander.

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb