Nyheter

Fem saknas efter husras

Fem personer saknas efter nattens husras i Norge. Ett sexvåningshus rasade i norska Ålesund och räddningsarbetet försvåras av att explosionsrisken är stor.

15 personer har förts till sjukhus med lindriga skador efter nattens husras, skriver Svenska Dagbladet. Fem personer av de 20 som uppges vara mantalsskrivna i det relativt nybyggda sexvåningshuset befaras finnas kvar i rasmassorna.

Omfattande evakueringar av närboende har skett kring det raserade huset i bostadsområdet Fjelltun, eftersom en läckande propantank och en brand gör explosionsrisken mycket stor.

Det är fortfarande oklart vad som orsakat olyckan. Ögonvittnen uppger att det kan ha varit en jordbävning, men experter på byggkonstruktion har enligt SvD anlänt till platsen för att undersöka husresterna.

Det norska byggföretag som har huvudansvar för huset menar att det rör sig om en tragisk olycka.
— Det här var en omfattande förflyttning som går att härleda till terrängen och det är utanför vår kontroll. Under projektets gång samarbetade vi även med en geolog, säger Jan Knutsen, chef för byggföretaget Rambøll i Ålesund till Nettavisen.