Nyheter

Finansmannens kris påverkar byggprojekt

Han var tidigare storägare i Skanska. Som finansiär och fastighetsägare är han inblandad i flera projekt som nu är hotade — bland annat hans baby, lyxhotellet Björntanden. Finansmannens Maths O Sundqvists ekonomiska kris sätter stora avtryck i bygg-Sverig

I januari sålde Maths O Sundqvist av sina Skanskaaktier. Men om han förlorat några pengar på de 3 039720 aktierna är oklart. Och han äger även aktier i Skanska via sitt innehav i Industrivärden.

Samtidigt samarbetar Maths O Sundqvists bolag Fabös med Peab i bolaget Fältjägaren AB. Fältjägaren ska investera 300 miljoner kronor i en stadsdel i Östersund. Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet ska Fabös inte ha kunnat betala sina 150 miljoner kronor till satsningen.

Nu har Fältjägarens planer på att bygga bostäder i Östersund lagts på is.

Vilken roll har Maths O Sundqvist ekonomiska kris spelat för att planerna läggs på is?
— Det är egentligen fel att säga att planerna lagts på is. Vi kartlägger den efterfrågan som finns på bostäder i området. När den bilden klarnat fortsätter vi med att ordna finansieringen. När den är klar kan vi sätta igång bygget. Det är Fältjägaren AB som ska bygga dessa bostäder. Denna tågordning är inte unik. Så här går det till på många projekt just nu, säger Gösta Sjöström, informationschef på Peab.

Hur var det meningen att bostadsprojektet skulle finansieras?
— Som i alla andra projekt letar man den finansieringslösning som passar bäst för de inblandade parterna.

Finns det fler byggprojekt där ni och Fabös samarbetar?
— Nej, säger Gösta Sjöström.

Maths O Sundqvist har också satsat 10 miljoner kronor för att projektera lyxhotellet Björntanden i Östersund. Men frågan är nu om hotellet med skidbacke på taket, konsthall, konserthus och fritids- och rekreationsanläggning som skulle kosta en miljard, blir av.

Hur viktigt är Maths O Sundqvists medverkan för att projektet ska bli av?
— Han är viktig för projektet och för hela Jämtland. Men Maths O Sundqvist har aldrig lovat att finansiera bygget så han begår inget löftesbrott om han inte är med, säger Bengt Marsh, kommundirektör i Östersund.

Nästa steg är att en styrgrupp i mitten av december ska rapportera ett förslag för Björntandens framtid. Ett förslag kan bli att hotellanläggningen blir billigare och mindre än tidigare förslag. Men då kommer kommunens löfte om att stödja projektet ekonomiskt inte att bli av.

— Om det blir ett förslag med bara ett hotell utan något mer kan vi inte stödja det, säger Bengt Marsh.