Nyheter

”Fler borde skriva under”

Allt fler ansluter sig till uppropet mot machojargongen i byggbranschen. John Ringström på NCC Construction var först med att skriva under. <br></br> — Jag vill ta ställning, nu får det vara nog, säger han.

Skriv under uppropet – klicka här!

Sex byggchefer i södra Sverige fick nog och sa stopp, nu får det räcka med machostil i byggbranschen. Det borde vara självklart att arbetsplatser ska vara välkomnande mot alla och ha en bra samtalston.
I går öppnade Byggvärlden möjligheten att skriva under ett upprop mot machojargonen. Redan nu har närmare 100 personer anslutit sig.

John Ringström på NCC Construction, du var först med att skriva under uppropet tidigt under torsdagen. Hur kommer det sig?
— Jag såg byggchefernas upprop och tycker de har rätt. Sen såg jag att det gick att skriva under på Byggvärldens hemsida och gjorde det direkt. Det är bra, jag tror det lyfter upp frågan på bordet igen så det blir en debatt.

Har du märkt av en jargong som riskerar att skrämma bort kvinnor och andra minoriteter i byggbranschen?
— Vi har ganska många kvinnor på vår arbetsplats, så vi är rätt förskonade. Men jag vet att det förekommer. Sedan tycker jag det verkar vara vanligt att kvinnor tidigt väljer att gå över till beställarsidan i stället för att jobba inom produktionen, där risken är större för påhopp eller kränkande uttalanden.

Själv är John Ringström entreprenadingenjör vid NCC Constructions hotellbygge i Saltsjökvarn i Stockholm.

En kommentar från signaturen ”Personal” berättar att personalenkäter på hans eller hennes arbetsplats, ett stort icke namngivet byggföretag, visar att det här inte är en ”tjejfråga”.
— Vill bara påpeka att det i våra personalenkäter är fler killar som upplever att de bli sexuellt trakasserade än vad det är tjejer. Den så kallade ”jargongen” som många gånger mer är ren mobbing, uppskattas inte av ”moderna” killar heller, skriver Personal.

John Ringström är osäker på i hur stor omfattning killar känner sig trakasserade på sina jobb.
— Det snackas inte om det, jag tror det är lite tabu. Man förväntas stå ut med mer som kille.

Vad är det viktigaste man kan göra för att få stopp på machostilen?
— Att säga ifrån och vara tydlig med vad som är en bra nivå och vad som inte är okej.