Nyheter

Fler husfasader rivs i Lund

I maj beslutade NCC att riva och bygga om fasaderna på samtliga 175 hus på Annehem i Lund. Nu står det klart att även 26 småhus i bostadsområdet Högsäter måste åtgärdas.

Problemen i Högsäter upptäcktes ungefär samtidigt som fuktskadorna i Annehem, enligt Sture Östlund som är regionchef för NCC Syd. Nu ska även de byggas om.

— Det är samma problem som i Annehem. Vi har gjort en undersökning av husen, samt att boende har klagat. Det har till exempel varit bekymmer med fönster som läckt, säger Sture Östlund.

Med start i höst och två år framöver ska åtgärderna i Högsäter pågå. De 26 småhusen var färdigbyggda för cirka ett år sedan. Fasadrivningen blir en del av samma projekt som pågår i Annehemsområdet. Samtliga nu enstegstätade, oventilerade fasader på de totalt 201 småhusen ska rivas. Puts, cellplast och de yttre skivorna tas bort och ersätts med en ventilerad tunnputsfasad.

Enligt NCC ska en analys och kartläggning av skadornas omfattning göras i samband med att fasaderna åtgärdas.
Har ni upptäckt fler skadade fasader än i Annehem och Högsäter?
— Nej, det har vi inte. Men vi kommer ut och tittar om någon kund ringer och klagar, säger Sture Östlund.

NCC använder sig inte längre av den kritiserade metoden med att bygga oventilerade, enstegstätade fasader. Problemen med fuktskadade fasader i Annehem och Högsäter är enligt byggföretaget en kombination av flera fel – projekteringsfel, materialfel och fel i utförandet.