Nyheter

Flex-semester för byggsektorn

Dags att ta semester? Eller blir det mer av en ”flex-semester” där det mobila bredbandet står högre i kurs än krocketspelet? En ny undersökning visar att bygg- och fastighetssektorn kollar jobbmejlen och jobbar på distans under sommarledigheten.

41 procent av de tillfrågade i Telias enkätundersökning med 2 742 företagare tycker tidspusslet mellan jobbet och fritiden med familjen är ett stort stressmoment.

— Att vi klarar en sommar utan grill, men inte utan mobil uppkoppling, får tolkas som ett tidens tecken. Vi använder inte längre sommaruppkopplingen enbart för jobb utan även för att lösa pusslet med familj, jobb och nöje, säger Håkan Dahlström, chef för Mobilitetstjänster på Telia Sonera i Sverige.

Sex av tio, 59 procent, av de anställda och cheferna inom bygg- och fastighetssektorn som svarat på webbenkäten är lediga fyra veckor eller mer under sommaren. Det är kortare än genomsnittet för samtliga undersökta sektorer, där 63 procent har fyra veckor eller mer ledigt.

Dessutom kommer mer än hälften, 65 procent, att göra vissa arbetsuppgifter på distans under sin första semestervecka. Två av fem, 38 procent, kommer dessutom att läsa jobbrelaterad e-post någon gång i veckan under semestern.

Undersökningen genomfördes i formen av en webbundersökning under juni där 2 742 personer från hela landet deltog. Bland de svarande finns vd-ar, it-chefer och andra medarbetare hos företag med allt från tio till femhundra anställda.