Nyheter

Folksam köper Kungsbrohuset

Folksam köper det miljösmarta Kungsbrohuset av Jernhusen. Kungsbrohuset är ett av Stockholms mest attraktiva hus. Ett modernt, flexibelt och högt miljöprofilerat kontor i ett oslagbart läge intill stadens allra viktigaste kommunikationspunkt – Stockholms Centralstation.

Det har varit många aktörer, både svenska och internationella, som varit intresserade av att köpa Kungsbrohuset. Försäljningspriset är cirka 2,1 miljarder kronor.

– Vi är mycket nöjda med att värdet på fastigheten starkt har påverkats av fastighetens fantastiska miljöprofil och det centrala läget. Affären ger oss möjligheter att återinvestera i transportbranschen genom utveckling av stationer, underhållsdepåer och kombiterminaler, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

Kungsbrohuset är nu färdigutvecklat och fullt uthyrt. Det är en del av Jernhusens strategi att utveckla sitt markinnehav längs den svenska järnvägen för att sedan sälja en del av dem. Försäljningen av Kungsbrohuset är ett exempel på hur resurser skapas till att fortsätta utveckla stationsområden och andra projekt som bidrar till en effektivare transportsektor som gör det enklare för fler att resa kollektivt.

– För Jernhusen har det varit viktigt att hitta en långsiktig ägare till Kungsbrohuset som också ser positivt på att överdäcka bangården vid Centralstationsområdet. Vår ambition är att skapa en helt ny station som kan möta framtidens resande, men också en blandad stadsmiljö som lever dygnet runt, säger Kerstin Gillsbro.

Fakta om Kungsbrohuset:

Det 13 våningar höga Kungsbrohuset innehåller 26 400 kvm uthyrningsbar lokalarea och erbjuder även en takterrass med milsvid utsikt över Stockholm. Huset är fullt uthyrt och Schibstedkoncernen, som samlat flera av sina redaktioner i Kungsbrohuset, är största hyresgäst.

Kungsbrohuset är en miljösmart byggnad med en energianvändning på bara 50 kWh per kvadratmeter och år. Det är mindre än hälften av vad ett genomsnittligt nybyggt kontorshus använder.

Huset har uppnått nivå Guld i klassningen Miljöbyggnad som ställer hårda krav på såväl energianvändningen som material och inomhusklimat. Huset är även klassat enligt Green Building och P-märkning.