Fönsterrobotar revolutionerar monteringsarbetet

 

Detta är en annons från Smart Lift A/S.

Lyften manövreras lätt av en person och tar helt bort de tunga lyften under monteringsarbetet.
 

Byggbranschen har under lång tid fokuserat på arbetsmiljö, förebyggande av skador och överbelastning på medarbetare. Samtidigt går utvecklingen av element i byggprojekt mot större och tyngre enheter.

JHS BYG ApS i Ålborg använder vakuumlyft från Smart Lift A/S för montering av fönster i ett större bostadsbygge, vilket eliminerar mycket av risken att medarbetare slits ut – och ökar samtidigt effektiviteten i arbetet. Företaget har snickerientreprenaden i ett stort lägenhetsbygge med 95 lägenheter och ungdomsboenden vid vattnet i Ålborgs hamn. Projektet omfattar inte mindre än 489 fönster fördelade över 12 våningsplan, och snickaren Christian Thorhauge är en av de mer erfarna medarbetarna i laget.

Inomhusinstallation i höjd.
Christian använder en liten Smart Lift inne i en av lägenheterna som färdigställs med både fönster, golv, skiljeväggar och kök. Under bygget finns inte mycket utrymme att manövrera på i hallar och rum, så det är viktigt att lyften är kompakt och manövrerbar i ett mycket begränsat utrymme.

– Jag har använt lyften i nästan 6 månader och den var lätt att använda från början, säger Christian, medan han förbereder sig för monteringen av nästa fönster i en lägenhet med utsikt över en solig Limfjord i Ålborg.

– Just nu arbetar jag ensam med monteringen av fönster som väger upp till 175 kg medan kollegorna är jobbar på andra våningar. Jag slipper helt tunga lyft under monteringen och kan montera upp till 16 fönster på en dag, då ackordet är på 8 fönster, fortsätter Christian Thorhauge.  

Projektet i Ålborgs hamn omfattar inte mindre än 489 fönster fördelade över 12 våningsplan.
 

Minskar risken för slitage och skador.
Ägarna av JHS BYG, Jacob Hald Sørensen ansvarar för totalt 35 personer, uppdelade i 3 projekt i norra Jylland. Sedan 2007 har företaget arbetat med olika uppdrag, allt från renoverings- och fasadprojekt till inventarier och mindre snickeriuppdrag.

– Arbetsmiljön är viktig, och när det gäller fasader och fönster går utvecklingen snabbt framåt. Till exempel måste fönstren i stadskärnan idag vara ljudisolerade, vilket innebär att tjocklek och vikt hos fönstren ökar, inleder Jacob H. Sørensen.

Han fortsätter – Vi använder fönsterlyft eftersom det tar bort mycket av stressen i monteringen och så är det effektivt. Vi har två olika modeller från Smart Lift som passar bra för de uppgifter vi löser. En kraftfull lyft för utomhusmontering i låg höjd som också kan köras lite i terräng– och en väldigt kompakt modell som kan manövreras i mycket små utrymmen inomhus och trots det lyfta många kilo.


 

Bra verktyg ger större värde.
JHS BYG har utvecklats från att vara ett enmansföretag som utförde ventilationsuppdrag, till att nu kunna leverera större uppdrag över flera månader. Det innebär att företaget har samlat på sig en hel del projekterfarenhet inom huvudområdena snickeriarbeten och ventilation.

– När vi fick snickerientreprenaden i Østre Havn med sina 489 fönster, var det självklart att använda en fönsterlyft i projektet. Vi funderade både på att hyra och köpa.

I det här fallet kunde vi se att det optimala på sikt var att köpa, och vi började därför titta närmare på några olika märken, förklarar Jacob H. Sørensen.

– Vi provade flera märken, men rätt snart blev det tydligt att Smart Lift var bäst i både rådgivning under processen och i produktkvalitet. För oss är det väldigt viktigt att lyften är både slitstarka och backas upp av god service, så att de fungerar som de ska och att vi följer tidsplanen, avslutar han.

Lägenhetsbygget vid vattnet i Ålborgs hamn förväntas vara färdigt för JHS BYG i slutet av 2018, varefter ungdomar och studenter kan flytta in och njuta av den vackra utsikten över Limfjorden.

Företaget står idag som en stark partner med erfarenheten och de rätta verktygen för nya projekt.


DET SÄKRA VALET

På vår fabrik i Danmark har vi full kontroll över hela försörjningskedjan och monteringsprocessen. Det ger oss den vetskap, flexibilitet och hastighet som krävs för att agera snabbt och möta speciella kundkrav.

Våra kunder kan vara säkra på att vi är här för att stanna, och vårt fokus innebär att vi är experter inom vakuum-robotteknik. Men det slutar inte där.

Vi vet värdet av snabbt och exakt stöd och service. När du äger en Smart Lift, kommer vi att göra vårt bästa för att hålla dig arbetandes genom att ta hand om service och reparationer på plats.

Innovation
På Smart Lift anser vi att hårt arbete och nya idéer i kombination med varandra kan driva teknik och förbättra hur människor arbetar. Vi är engagerade i att revolutionera hur glaset installeras genom att göra de bästa glasrobotarna i branschen.
Därför anses Smart Lift vara det säkra valet bland yrkesverksamma över hela världen.Läs Byggvärlden nr 6
Läs Byggvärlden nr 6!
Klicka här

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!