Nyheter

Föreslås som ny rektor för KTH

Sigbritt Karlsson. Foto: Adam af Ekenstam.

Hon går från Sveriges minsta högskola, Skövde, till det största tekniska lärosätet i Norden.

Sigbritt Karlsson är föreslagen att bli KTH:s nya rektor. 

Nomineringskommittén har efter en omfattande urvalsprocess föreslagit Sigbritt Karlsson för KTH:s styrelse då hon är den, av från början 58 sökande, som allra tydligast matchade kommitténs kravprofil. Kravprofilen. Enligt Börje Ekholm, nomineringskommitténs ordförande, var Sigbritt den starkaste kandidaten. Hon har bedrivit världsledande forskning, är en erkänt duktig ledare inklusive van att leda ett lärosäte, har arbetat aktivt med jämställdhetsfrågor och är duktig på att kommunicera.

– Det känns jättespännande. Jag vill bidra till att lyfta KTH och ta lärosätet vidare till nästa nivå inte minst i fråga om utbildning, men även i fråga om forskning och synlighet, säger Sigbritt Karlsson i ett pressmeddelande

Sigbritt Karlsson har på sätt och vis kommit hem. Hon tog sin examen på KTH 1982 och har därefter innehaft en rad roller, senast som prodekan där hon slutade 2010.

– Jag har ju varit på KTH sedan jag var 19 år och har mitt hjärta här. Tiden som rektor i Skövde har gett mig många bra erfarenheter och perspektiv, som jag kommer ha stor nytta av i arbetet här.

Fakta:

Namn: Sigbritt Karlsson

Ålder: 58 år

Familj: Tre vuxna barn och ett barnbarn.

På cv:t: Arbetar sedan 2010 som rektor för högskolan i Skövde. Har hela sin akademiska bakgrund från KTH. Hon tog civilingenjörsexamen 1982 och disputerade vid Polymerteknologi sex år senare. År 1999 blev hon professor i polymerteknik vid KTH. Under åren 1996–2004 verkade hon även som studierektor. Arbetat som prodekanus med ansvar för strategiska utbildningsfrågor vid KTH 2008-2010. Innan dess var hon vice skolchef och grundutbildningsansvarig för Skolan för kemivetenskap.

Aktuell som: Föreslagen som ny rektor för KTH. Öppen hearing hålls för anställda på KTH 8 mars. Universitetstyrelsen fattar beslut den 14 april och skickar sedan vidare till regeringen som utser den nya rektorn, som tillträder 12 november 2016.