Nyheter

Första häktningen i muthärvan

Nu har den växande muthärvan i Göteborg lett till en första häktningsbegäran. Det är en före detta anställd på Peab som misstänks för bland annat grovt mutbrott.

Statsåklagare Nils-Eric Schultz begärde mannen, en före detta platschef på Peab, häktad under tisdagen.

— Jag gjorde det eftersom han misstänks för allvarlig brottslighet, och för att han misstänks kunna kontakta personer som vi vill kontakta först. Dessutom finns det risk för att han fortsätter med brottslig verksamhet, säger Nils-Eric Schultz.

Det var den 1 juli som Peab polisanmälde platschefen efter att ha upptäckt oegentligheter vid en genomgång av fakturaflöden. I samband med detta fick mannen sluta på företaget.

Bland annat ska mannen ha hjälpt en egenföretagare att skicka falska till kommunala bostadsbolaget Hjällbobostaden för arbeten som inte utförts.

Mannen begärs nu häktad, misstänkt för grovt bedrägeri, grovt mutbrott, grov bestickning och grov trolöshet mot huvudman.

Häktesförhandlingar genomförs under eftermiddagen på onsdagen.

Nils-Eric Schultz leder nu fem separata utredningar som berör byggföretag och Göteborgs stad.

— Alla utredningar prioriteras. Som vi ser det är det samma metodik i alla utredningar där personer på upphandlingssidan kommit för nära personer på leverantörssidan.

5 spår i utredningen

Nils-Eric Schultz, statsåklagare på Riksenheten mot korruption, leder nu fem separata utredningar som berör byggföretag och Göteborgs stad.

Den första utredningen rör idrotts- och föreningsförvaltningen. I början av september anhölls en före detta tjänsteman, misstänkt för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Mannen släpptes sedan men misstankarna kvarstår.

Den andra rör Familjebostäder som polisanmält en medarbetare efter upptäckta oegentligheter.

Den tredje involverar en egenföretagare inom byggbranschen, samt Peab. Egenföretagaren ska, med hjälp av den före detta platschefen på Peab, ha skickat fakturor till det kommunala bostadsbolaget Hjällbobostaden för arbeten som inte utförts.

Den fjärde rör det kommunala bostadsbolaget Poseidon som polisanmält en medarbetare efter att ha upptäckt oegentligheter.

Den femte rör ännu namngivna kommunala bostadsbolag, utifrån en anmälan från en privatperson.