Första nära noll-renoverade småhuset

Första nära noll-renoverade småhuset
Sveriges första nära-noll-renoverade småhus har energirenoverats med renZERO — ett nytt koncept för renovering av småhus.
Sveriges första koncept för energirenovering av småhus, renZERO, kan bidra till att minska svenska bostäders energianvändning och bidra till att nå svenska och internationella klimatmål. Piloten i Stockholm visar vägen för framtidens energisnåla bostäder.

Sveriges första nära-noll-renoverade småhus har energirenoverats med renZERO – ett nytt koncept för renovering. Konceptet är utvecklat av isoleringsföretaget Paroc, fönstertillverkaren Elitfönster och värmepumpstillverkaren Nibe och delfinansierat av EU. Projektet kontrolleras av VTT (Teknologiska forskningscentralen).

renZERO är ett renoveringskoncept som passar alla typer av fristående hus och ger nära-noll i energianvändning.

På Länsmansvägen 32, i Skarpnäck i Stockholm energirenoveras ett hus med renZERO-konceptet. Huset är byggt 1945 och är ett typiskt enfamiljshus som idag använder 128 kwh/m2. Målsättningen är att renZERO-konceptet ska ta huset ner till 25 kwh/m2 i energianvändning, lika lågt som för ett nybyggt passivhus.
 

– Vi hade länge tänkt renovera, men traditionella renoveringslösningar verkade väldigt krångliga, vi ville ha ett färdigt koncept. Något som gick enkelt att utföra och som höll för både plånboken och miljön, säger Ola Åkerström som bor i huset med sin familj.

Tillsammans har parterna tagit fram en kostnadseffektiv och enkel lösning för småhus som garanterar en minimering av energianvändningen och ger ett hus rustat för framtidens energikrav.

– Kraven blir allt hårdare både i Sverige och EU. För nybyggnationer ser byggreglerna helt annorlunda ut idag än för exempelvis 15 år sedan. Nu är det renoveringar som är i fokus och här kan vi spara enorma mängder energi med lösningar som renZERO, säger Anders Olsson, projektledare för renZERO.

Det närmaste året kommer VTT att utföra ytterligare energimätningar och kostnadsberäkningar för att utvärdera resultatet från renZERO-piloten i Skarpnäck. Konceptet planeras finnas tillgängligt för beställning i början av 2014.

 

Bakgrund till renZERO-projeket:

40 procent av Europas energianvändning kommer från bostäder. Till 2050 ska EU ha halverat den siffran. Hindret är att en stor del av dagens bostäder har för hög energianvändning och att hela 80 procent av dagens bostäder fortfarande kommer att stå kvar år 2050. renZERO startades 2011 av Paroc, Nibe och Elitfönster och är en lösning för de cirka 1,5 miljoner svenska småhus som är byggda före 1980 och i stort behov av energieffektivisering.