Byggprojekt

Första spadtaget för Volvo Truck Center

Första spadtaget togs av Jesper Göransson, vd på Peab, Jerker Carling, verkstadschef för Bäckebol-anläggningen och Stefan Strand, vd på Volvo Lastvagnar Sverige. Foto: Henrik Ekberg

På tisdagen togs det första spadtaget för Volvo Lastvagnars största och modernaste anläggning. Peabs vd Jesper Göransson fanns på plats i Bäckebol i Göteborg.
– Att samarbeta med Volvo är förknippat med glädje för mig, sade han.

Nya Volvo Truck Center byggs på samma tomt som den nuvarande anläggningen i Bäckebol i Hisings Backa. Rivningen av den gamla byggnaden kommer att pågå parallellt med att den 12 000 kvadratmeter stora centret växer fram. Byggnaden blir 142 meter lång, 90 meter bred och kommer bland annat att rymma verkstad och reservdelslager samt huvudkontor för Volvo Lastvagnar Sverige.

– Äntligen kan vi träffas igen på det är sättet och komma igång med det här bygget. Vi är mycket glada och stolta över att kunna genomföra den här satsningen tillsammans med Peab och skapa en förstklassig serviceanläggning för både lastbilar och bussar, sade Stefan Strand, vd för Volvo Lastvagnar Sverige från scenen i tältet bredvid byggarbetsplatsen.

Mycket samarbeten

Den nya anläggningen kommer att ha fokus på hållbarhet med solenergi, återvunnet regnvatten och verkstaden ska rustas för framtidens drivlinor och olika bränslealternativ. Peab har även byggt Volvo Truck Center i Stora Höga i Bohuslän och tillsammans utvecklar partnerna genom dotterbolaget Swerock även helelektriska betongbilar.

– Samarbetet betyder mycket. Vi har en kund- och leverantörsrelation där vi kan utbyta erfarenheter och produkter. Bland annat när det gäller eldrivna fordon, säger Jesper Göransson.  

2025 ska anläggningen stå helt klar. Bild: Peab

Klart 2025

Första spadtaget togs av Jesper Göransson, Jerker Carling, verkstadschef för Bäckebol-anläggningen och Stefan Strand. Första pålslaget utfördes av Josefine Malmberg, en av få kvinnor i landet som kör pålkran. Första etappen av Volvo Truck Center Bäckebol kommer att stå klar under det första kvartalet 2024 och andra etappen första kvartalet 2025.

Josefine Malmberg på Peab. Foto: Henrik Ekberg