Fortsatt uppåt i storstadsområdena

 

De senaste 3 månaderna har priserna på både bostadsrätter och villor i de tre storstadsområdena fortsatt uppåt mellan 1-5%.

Bostadsutbudet är det på historiskt låg nivå.

Rikssiffran på bostadsrätter har minskat med -3% för såväl 1 månad som 3 månader men det är en naturlig följd av att andelen dyra Stockholms- och Göteborgslägenheter minskar kraftigt under sommaren.

I Stor-stockholm har priserna på en bostadsrätt stigit med 16 procent under det senaste året, i Stor-Göteborg med 19 procent och i Stor-malmö med 10 procent.

Villasiffrorna för riket är oförändrade på 1 månad och upp +2% på 3 månader. Den höga årstakten håller i sig med +14% för bostadsrätter och +10% för villor. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

-  Bostadsrättsmarknaden i storstäderna fortsätter svagt uppåt senaste månaden och i de centrala delarna har nya rekordnivåer nåtts. Samtidigt är skillnaderna mellan olika områden i landet mycket stora. Under juni-juli kunde man få 17 bostadsrätter i residensstaden Härnösand för samma pris som för en bostadsrätt i Stockholm. Och medan Ludvika minskar med -7% senaste året har grannkommunerna Borlänge och Falun gått upp med +25% respektive +33% konstaterar Hans Flink, Försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

 Även på villamarknaden syns stora regionala skillnader i priser och prisförändringar. Till exempel kostade en villa i Karlstad 2,1 Mkr i snitt under juni-juli vilket är dubbelt så mycket som en medelvilla i grannkommunen Forshaga, avslutar Hans Flink.

 Bostadsutbudet är det på historiskt låg nivå. Jämfört med toppen 2011 är antalet bostadsrätter och villor till salu hälften så stort.

- Att många spekulanter konkurrerar om få objekt kommer sannolikt bidra till fortsatta prisuppgångar under hösten, säger Staffan Tell pressansvarig på Hemnet.

Fortsatt uppåt i storstadsområdenaFoto: Susanne Bengtsson.

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!

 
 
 
 
-->