Nyheter

Förvaltningschef förhördes i Falun

Rättegången mot de sex personer som står åtalade för mutor respektive bestickning i Falun har inletts i Falu tingsrätt. Idag förhörs bland annat den före detta förvaltningschefen.

2011 uppdagades det att Trafik- och fritidsförvaltningen i Falu kommun slutit ett olagligt avtal med företaget Peab om drift och underhåll av kommunens gator, till ett värde av 161 miljoner kronor.

I fredags inleddes rättegången mot de sex personerna, två Peab-anställda och fyra kommuntjänstemän.

Först ut att förhöras var de två Peab-anställda män som misstänks ha gett mutor i form av resor och biljetter till Melodifestivalen och ishockeymatcher samt bjudit på tillhörande middagar med dyra alkoholnotor. Båda förnekar att det rört sig om otillbörliga förmåner. En av dem säger enligt dt.se att det inte funnits några regler eller direktiv för representation som han känt till och att ingen av hans överordnade reagerat på de utlägg han lämnat in.

På måndagen fortsatte huvudförhandlingarna, morgonen inleddes med förhör av den före detta chefen för trafik- och fritidsförvaltningen i Falun. Hon stängdes av från sin tjänst efter att muthärvan avslöjades och hon har idag nytt jobb på en annan ort. Hon står åtalad för tre fall av mutbrott, men förnekar samtliga anklagelser. Vad beträffar en julbords-resa til Tegera arena förklarar hon att syftet var att ha ett arbetsmöte med Peabs regionchef, enligt dt.se.

Dagen fortsatte med förhör med övriga tilltalade.

En 67-årig kommuntjänsteman erkänner att han följt med på resor och evenemang som Peab bjudit på, men förnekar brott.

”För att hänga med i branschen är det viktigt att man är med på olika aktiviteter. Men det var vanligare med mat och dryck tidigare”, säger han när åklagare Thomas Forsberg frågar om Melodifestivalen och hockeymatchen, enligt dt.se.

Enligt samma källa, som även rapporterar från eftermiddagen vittnesförhör, framkom intressanta uppgifter gällande ett restaurangbesök i Falun. Flera vittnen uppgav att förvaltnignschefen deltagit på middagen, något som hon själv förnekat, eller sagt sig inte minnas.

Rättegången avslutas med pläderingar på tisdagen.