Gästbloggen
 

Framtiden är elektrisk

Att vara energieffektiv kan ju handla om att du använder mindre energi och ändå får ut samma nytta. Till exempel genom att sätta in ny belysning som drar mindre el än den gamla, att diska med diskmaskin istället för att diska under rinnande vatten, att byta ut din motordrivna gräsklippare till en...

+ Read more

Att vara energieffektiv kan ju handla om att du använder mindre energi och ändå får ut samma nytta. Till exempel genom att sätta in ny belysning som drar mindre el än den gamla, att diska med diskmaskin istället för att diska under rinnande vatten, att byta ut din motordrivna gräsklippare till en eldriven – listan kan göras lång.

Inom hemelektroniken har det skett en fantastisk utveckling de senaste 10 åren. 1 kWh räcker för 2,5 timmars TV-tittande på en TV från 2003. Samma energimängd räcker i hela 36 timmar för en ny TV från 2012. Liknande utveckling har skett på vitvarusidan, där den gamla energimärkningen A-F inte längre räcker till, utan har kompletterats med flera steg ända upp till A+++. Idag kan du köpa en ny kyl/frys som klarar sig med 190 kWh/år, vilket innebär en kostnad på 78 öre per dag för att hålla maten kall och fräsch. De nya lampor som ersatt de gamla glödlamporna är också upp till åtta gånger mer energieffektiva. Hela denna utveckling betyder att vi kan behålla samma nivå av bekvämlighet och standard men med mycket lägre total energianvändning än tidigare. Självklart förutsatt att vi gör energimedvetna val i de inköp vi gör.

Energieffektivisering skulle också kunna handla om att du själv på ett klimat- och miljösmart sätt gör en liten del av den energi du vill använda. Jag tänker på dem som producerar sin egen el. En undersökning som Svensk Energi har gjort bland 3000 elanvändare i Sverige visar att sju av tio är intresserade av att producera sin egen el i framtiden. Spännande siffror som visar att framtiden är elektrisk!

Solceller på taket kan användas till produktion av hushållsel, eller möjligheter att med egen kraft ladda sin elbil. Fler hustak med solceller som ger el när solen skiner kan bidra till såväl värme som kyla för att hålla ett gott inomhusklimat året runt.

Vad behövs då för att detta ska kunna bli verklighet? Elbranschen jobbar tillsammans med sina kunder gentemot politikerna för möjligheten att kunna kvitta kundens egen elproduktion mot elanvändningen, så kallad nettodebitering. På så sätt skulle det bli mer lönsamt för den som vill göra sin egen el. Vi hoppas att vi snart får se en förändring i lagen. Så här borde det vara: En villaägare med solpanel på taket, som under en månad producerar el som matas ut på elnätet, borde få kvitta den utmatade produktionen mot den man behöver köpa in under månaden. Inte svårare än så.

Men vad kostar det egentligen med el i dag? För att inte räkna lågt kan man säga att den kostar 1,50 kr/kWh om man inkluderar moms, skatter, nätavgifter mm.

Vad får man då för 1,50 kr el?

Bland annat detta: 37 timmar slösurf med en bärbar dator eller 40 koppar stärkande kaffe med en kaffebryggare eller 12 minuter i en värmande bastu. Ganska mycket ändå.

 

Helena Olssén, el- och samhällsanalytiker, Svensk Energi

 

- Read less

Presentation

Här publiceras inlägg från gästskribenter som ger sin syn på branschen.

Taggar