Nyheter

Framtidens byggare korade

NORDBYGG. Framtidens byggare bor i Degeberga. Med snillrika lösningar och fokus på att minska koldioxidutsläppen knep eleverna från Degeberga skola förstapriset i Future City.

Men det var ju inte riktigt sant, även om Degeberga skola mycket riktigt knep förstapriset och den stora äran under fredagens Nordbyggmässa. En tur bland de elva modellerna av den framtida staden visade snarare att de blivande byggarna och ingenjörerna är spridda över hela landet.

— Oj, här var det många ingenjörer, som Hans Engström från Sveriges el- och teleteknikföretag sa när han delade ut branschorganisationens pris till bästa el-tekniska lösningen.
Ett pris som kneps av en rejäl grupp klasskamrater på Linnéskolan i Limhamn.

52 lag har deltagit i Future City, som bland andra Svensk Teknik och Design, Sveriges Byggindustrier, Banverket och Vägverket står bakom. Genom utslagningar, varav en sista skedde efter en visning av modellerna på Nordbygg, återstod fem finalister. Till segrare utsågs alltså Degebergaeleverna, som nu får resa tillbaka hem med en prischeck på 25 000 kronor.

— Det här är Dah City, säger Simon Pettersson, 14 år, med en svepande gest över framtidsmodellen i papp.
— ”The black box” som du ser här funkar lite som växternas klorofyll, den har en rening som inte ger några koldioxidutsläpp. Och så har vi en damm med fiskar som äter upp partiklar och renar vattnet.
Själv kan Simon Pettersson tänka sig att bli ingenjör i framtiden.

Sveriges Byggindustrier, BI, passade liksom flera andra organisationer på att dela ut ett eget pris, för Bästa laganda.
— Byggbranschen är ett enda jättelikt lagarbete, från start till slut. Det är så många människor involverade i att bygga ett hus, vi vill uppmuntra till lagarbete, säger Bo Antoni, vd på BI.
Priset gick till Frostvikskolan i Gäddede, som finaldagen till ära till och med bar med sig en egen lagflagga.

Pristagare i Future City 2008

1:a pris: Degeberga skola, Degeberga.

2:a pris: Södra skolan, Katrineholm.

3:e pris: Fridaskolan, Vänersborg.

Svensk Teknik och designs Resurspris, till mest resurseffektiva lösningen till nöje för resenärerna i framtidsstaden: Tegs Centralskola, Umeå.

Svensk Ventilations pris för Bästa inneklimat: Futurum, Bålsta.

Sveriges el- och teleteknikföretags pris för Bästa Eltekniklösning: Linnéskolan, Limhamn.

Sveriges Byggindustriers pris för Bästa Laganda: Frostviksskolan, Gäddede.